Bogata vodom, vlaknima, mineralima i vitaminima, cvjetača je pomalo podcijenjena namirnica, no izvrsna je za pripremu vrlo ukusnih jela
Ovo nutritivno bogato povrće nerijetko je nepravedno zapostavljeno te ga mnogi vrlo rijetko konzumiraju.
Cvjetača ili karfiol je iznenađujuće dobar izvor vitamina C, ali mjerica ovog povrća sadrži i nekoliko grama vlakana, plus kalij i folat, dakle prava je riznica zdravlja.
Prepuna je važnih hranljivih sastojaka te potiče imunitet, a bogata je i vitaminom B, magnezijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.
Tijekom hladnijih mjeseci za mnoge su najdraže opcije upravo fine i okrepljujuće juhe.
Što kažete na juhu od cvjetače?
Sastojci:
- 400 g cvjetače
- 2 jedinice krumpira
- luk
- 300 g šampinjona narezanih na ploške
- 1,5 litara vode
- 8 tankih kriški kruha
- kiselo vrhnje
- sol, crni papar
- maslinovo ulje
- svježi peršin
Priprema:
Krumpir narežite na komade, ogulite luk i nasjeckajte ga na kockice. Cvjetaču razdvojite na cvjetove. Zagrijte ulje i prodinstajte luk, krumpir, cvjetaču i 200 grama šampinjona. Posolite, popaprite i podlijte vodom.
Poklopite i ostavite da kuha oko 25 minuta. Zatim izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremoznu strukturu.
U tavu ulijte malo ulja i ispecite ostatak gljiva, posolite ih i popaprite.
U međuvremenu tostirajte kriške kruha za posluživanje uz vrhnje - u koje možete dodati malo naribanog sira, ali nije obavezno.
Dodajte malo kiselog vrhnja na kraju i mješavinu začina koju najviše volite te svježe nasjeckani peršin. I dobar tek!