ZLATNA PRAVILA

Kako izabrati boje za uređenje doma

Bionic
Reading

Odabir boje za uređenje doma velika je odluka. Nijanse zidova i kombinacije boja prvo je što doživimo kad uđemo u neki prostor. Ovim jednostavnim savjetima, bez stresa odaberite boje za svoj dom. Od navedenih savjeta iskoristite samo one s kojima se osjećate ugodno i koji odgovaraju vašem prostoru i načinu života

Otkud krenuti? Krenite brzom analizom prostora u kojem živite po sljedećim načelima:

Prostorije u stanu koje vidite u istom pogledu tretirajte kao cjelinu. Prošećite se po stanu i zabilježite što sve vidite u jednom pogledu, jednoj vizuri iz nekoliko kutova (s ulaza, iz kuhinje, iz hodnika itd.). Na gruboj skici stana zabilježite svoja opažanja. Obično se u jednom pogledu vidi dnevni boravak s dijelovima blagovaonice i kuhinje, no često su u blizini i hodnik te još barem jedna prostorija niz hodnik. Ove skice vizura bit će vam kasnije baza za planiranje palete boja za cijeli stan.

2. Uvijek počnite odabirom glavne boje za najveću prostoriju u stanu ili onu u kojoj provodite najviše vremena. Dakle, pretežno je to dnevni boravak ili kuhinja i ovo je odlično mjesto za početak odabira boja. Ako se ne osjećate ugodno s jarkom bojom kao prvom, počnite s neutralnim, pastelnim nijansama i, naravno, s bijelom ne možete pogriješiti.

3. Možete također početi s prostorijom koju želite obojiti najjarkijom bojom. Ako jako volite neku boju, počnite s njom. Nakon prve odluke u koju ste sigurni da će biti ispravna dalje je lakše odabrati paletu za ostatak stana.

4. Paletu gradite nijansama iste bazne boje. Ako vam se jedna boja iznimno sviđa, jedan od načina uređenja ostalih prostorija kuće je da krenete od te boje i onda u njezinim raznim nijansama uredite i ostatak kuće.

5. Prostori koji povezuju više soba neka budu što neutralniji
. Hodnici i stubišta neka budu svijetlih i prozračnih nijansi jer će na taj način ulazak u svaku prostoriju biti doživljaj za sebe, a oči ćete vizualno odmoriti prije ulaska u novi prostor. Isto tako, ako stan uređujete u neutralnim nijansama, hodnik je pravo mjesto za eksperimentiranje s jačim nijansama. Pa makar to bile nijanse samo dva ili tri stupnja tamnije od neutralnih boja prostorija.

6. Vodite računa o veličini prostorije. Ako imate malu spavaću sobu, nemojte je obojiti svijetlom nijansom kako bi izgledala veća. Iskoristite ovu priliku i učinite od nje najudobniju sobu u stanu, onu u kojoj ćete se osjećati ugodno. Velike prostorije neka budu svijetle i prozračne, a male neka budu ugodne i tople.

7. Shemu boja odaberite prema najvećem komadu namještaja. Ako imate velik komad namještaja s uzorkom koji volite ili orijentalni tepih ili veliku sliku na zidu, neka vam boje na tim elementima posluže kao inspiracija za paletu.

8. Zavirite u svoj ormar u potrazi za inspiracijom. Jedan od izvora inspiracije neka vam bude odjeća koju nosite. Ako se ne osjećate ugodno u crvenoj odjeći, nećete se osjećati ugodno ni s crvenim zidom.

9. Koristite gotove palete boja. Web-stranica kao što je design-seeds.com odličan je izvor inspiracije za palete. Umjesto korištenja klasičnih paleta, ova stranica vam daje bezbroj ideja za kombinaciju boja za koje niste ni znali da se mogu sjajno kombinirati. Sve palete inspirirane su postojećim kombinacijama boja iz prirode.

10. Testirajte potencijalne palete. Iz trgovina ponesite kući uzorke boja koje su vam se svidjele i na nekoliko papirnatih podloga povucite poteze kistom da vidite sviđaju li vam se kombinacije tih boja kad su zajedno.

11. Koristite pravilo 60-30-10. Kada uređujete prostor, podijelite količinu boje tako da je 60 posto površina pokriveno jednom, vama najdražom bojom, 30 posto sljedećom koja vam se sviđa i na kraju 10 posto nek budu detalji jarkih boja. To znači otprilike ovo: zidovi bi bili većina (u primarnoj nijansi), tkanine (prekrivači, jastuci, namještaj) će biti u sekundarnoj nijansi, a dekorativni predmeti (vaze, lampe i sl.) će biti u zadnjoj skupini. Na ovaj način su boje ispravno uravnotežene, a nisu dosadne jer ovih 10 posto jarkih detalja podiže cijeli stan.

12. Uvijek dekorirajte bojom od tamnije nijanse prema svjelijoj, i to vertikalno. To je provjeren savjet za uređenje prostora s kojim ne možete pogriješiti. Odaberite najtamnije nijanse za pod, srednje tamne za zidove i svijetle nijanse za strop. Ovakav način korištenja boja proizlazi iz vanjskog svijeta. Zemlja je tamna, nebo je svijetlo, a sve u sredini je kombinacija. U ovakvim prostorima se ljudi oduvijek osjećaju najugodnije.

13. Obojite zidove po uzorcima. Bojanje velikih površina u jednu boju može izgledati monotono bez obzira na to koliko vam se ta boja sviđa. Poigrajte se uzorcima, bojite zid u prugama ili uzorku chevron. Zid će biti zanimljiviji, a boje koje koristite mogu biti vrlo sličnih nijansi čime ćete dobiti istovremeno zaigran i neutralan zid.

14. Pohađajte seminar o uređenju interijera. Uređenje doma jedna je od najljepših stvari u životu koje imate prilike iskusiti. Povežite se s ljudima koji prolaze isto što i vi, saznajte niz raznih trikova za uspješno i ugodno uređenje doma. Savjetujte se s dizajnerima i arhitektima i pritom ostanite originalni u svojim idejama. Zajednica mladih arhitekata i dizajnera, kao što je u Zagrebu na primjer IterEdukacija, održava radionice o uređenju interijera na kojima će vas inspirirati i potaknuti da pronađete kreativnost koja u svima nama leži.

Ovi brzi savjeti neka vam pomognu u odabiru boja za preuređenje doma. Neki od savjeta proturječe jedan drugom. Svi smo različiti i svakome od nas neki od ovih savjeta ne odgovaraju. Odaberite isključivo one s kojima se osjećate ugodno. Na kraju, uređujete svoj životni prostor i najvažnije je da se vi u njemu osjećate ugodno. Sretno, i podijelite s nama palete boja koje ste odabrali za svoj dom.