KUHAJTE S UŽITKOM

Kako spriječiti hranu da se lijepi za tavicu

26.01.2015 u 08:13

Bionic
Reading

Imate li omiljene tavice ili lonce u kojima se hrana uporno lijepi za dno i kvari vam užitak kuhanja, ne brinite se jer je to sasvim rješiv problem

Umjesto da posegnete za skupocjenim posuđem jer mislite da je vaša obična tava jako loša, zagorjelu i zalijepljenu hranu za dno lonca ili tavice možete izbjeći ako znate ovaj jednostavan trik.

Bez obzira radi li se o dobroj staroj tavici od nehrđajućeg željeza ili nekoj suvremenijoj verziji, za to da se hrana ne bi lijepila prilikom pečenja i prženja najvažnija je temperatura, obično oko 160 stupnjeva Celzijevih. Iako ste sigurno vježbom došli do savršenstva i već znate kako ispeći jaja na oko, a da budu ukusna i na način koji najviše volite, nije na odmet znati i ovaj savjet. Za to vam pak ne treba nikakva posebna tehnika nego obična voda, piše Huffington Post


Prije nego što počnete peći i kuhati izlijte malo obične vodu u tavicu i pratite reakciju. Nakon što stavite tavicu na vatru i pričekate da se dovoljno zagrije voda će se razlijevati u obliku loptica, ali neće se dimiti niti stvarati balončiće. Ako se voda razlijeva i rola po tavici poput kuglica, znači da je posuda spremna za pečenje. Za one koji žele znati više videoprilog objašnjava i znanstvenu stranu ove tehnike.