Poznata je vijest kako prerađena hrana baš i nije dobra. Police dućana prepune su hranom s niskim udjelom vitamina i minerala koje nas pumpaju štetnim mastima i ogromnim količinama natrija. No, to nije sve, jeste li ikada razmišljali o ambalaži takve hrane? Sudeći, prema najnovijem istraživanju, trebali biste
Komentar nedavno objavljen u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health sugerira kako kemikalije korištene za pakiranje, skladištenje i pohranu svakodnevnih namirnica mogu ozbiljno naštetiti zdravlju nakon nekoliko godina izloženosti, piše Yahoo.com
Sonya Lunder, iz Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG) na tu temu kaže: 'Činjenica je da hrana koju jedemo dolazi zapakirana u različite materijale, a stvari poput plastike mogu sadržavati pet do 30 kemikalija ili komponentni. Mnogo tih kemikalije, za one koje znamo, kemikalije su koje utječu na naše zdravlje. No to se čini vrlo suptilnim pa tako ta izloženost vrlo često prolazi nezapaženo.'
Evo nekoliko proizvoda koji posebno zabrinjavaju:
Konzervirana hrana
Brojna konzervirana hrana povezana je s BPA-om. BPA ili bisfenol koristi se kako bi se spriječilo hrđanje i produljio rok trajanja. No sama tvar se ponaša kao estrogen i otkriveno je kako može poremetiti hormonsku ravnotežu u laboratorijskih životinja. Može promijeniti fetalni razvoj reproduktivnog sustava i mozga, ali i povećati rizik od raka dojke i prostate. Također se sumnja kako povećava vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa.
Plastične posude za mikrovalnu
Ako jeftine i nekvalitetne posude koristite za grijanje hrane u mikrovalnoj pećnici, odmah prestanite. Kako navodi Lunder, zagrijavanjem plastike može se promijeniti molekularna struktura dopuštajući oslobađanje različitih kemikalija koje se onda apsorbiraju u hranu. Također ne dajte ni da vas prevari natpis 'sigurno za upotrebu u mikrovalnoj pećnici' – to obično samo znači da se plastična posuda neće otopiti prilikom zagrijavanja. 'Smatram da nije moguće napraviti plastičnu posudu koje neće otpuštati kemikalije tijekom zagrijavanja, Stoga, svakako preporučujem korištenje staklenih posuda.'
Vrećice za kokice iz mikrovalne pećnice
Te vrećice obložene su kemikalijama na bazi fluorida koje sprečavaju kapanje ulja izvan vrećice. No kada se zagrijavaju, te kemikalije mogu dospjeti u hranu.
Poklopci za staklenke
Poklopci brojnih staklenki povezuju se s BPA-om koji se koristi da metal ne zahrđa. Kako kaže Lunden, mnoge te staklenke zagrijavaju se i pečate kako bi se sterilizirale, što omogućava da BPA dođe u kontakt s hranom.