Ovim popularnim kineskim jelom koje se jednostavno pripravlja iznenadite goste ili ukućane
Sastojci za dvije osobe:
80 g pilećih prsa
1 mrkva
1 stabljika celera
2 mlada luka
50 g sojinih klica (svježih ili iz staklenke)
1 komad đumbira
1 češanj češnjaka
1 žličica ulja
4 žlice sojina umaka
2 žličice suhoga sherryja ili temeljca od povrća
1 1/2 žličice miješanih začina u prahu
Sol, crni papar
8 velikih listova salate kristalke
3 žlice maslinova soka
Priprema:
Izrežite meso na sitne kockice. Očistite i ogulite mrku pa je narežite na štapiće. Operite celer pa ga narežite na tanke ploške. Mladi luk perite, očistite i narežite na kockice. Operite sojine klice i ostavite ih da se ocijede. Ogulite đumbir i češnjak pa ih narežite na sitne kockice.
Jako zagrijte ulje u debljoj tavi, malo popržite češnjak i đumbir. Najprije dodajte meso i miješajući pržite dvije minute, a potom dodajte mrkvu i celer pa pržite dvije minute na jakoj vatri. Dodajte luk i klice pa miješajte još jednu minutu. Začinite jednom žlicom sojina umaka, sherryjem, šećerom, začinima u prahu, solju i paprom.
Pirjajte povrće još tri minute na slaboj vatri da tekućina ispari. Skinite ga sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
Listove salate blanširajte jednu minutu vrućom slanom vodom, potom ih prelijte hladnom vodom i ostavite da se dobro posuše. Raširite ih na radnoj plohi i izrežite deblje žile. Na svaki list stavite jednu žlicu nadjeva. Savijte listove, a sa strane ih utisnite unutra. Složite savitke na dva tanjura.
Izmiješajte preostali sojin umak s limunovim sokom, stavite ga u dvije zdjelice i poslužite uz roladice.
Još sličnih recepata možete pronaći u knjizi 'Nova kuharica za pripremanje jele s malo masnoće' u izdanju Mozaik knjige.