Umorni ste od bacanja namirnica zbog isteka roka trajanja i prije njihova korištenja? S ovih nekoliko namirnica nećete još dugo imati ovakve probleme
Med
Stručnjaci kažu da je čak i med star nekoliko tisuća godina pronađen u Egiptu i dalje jestiv. Činjenica je da se nakon poduljeg vremena med malo stvrdne i kristalizira, no sve što morate učiniti je podgrijati ga kako bi se ponovno našao u tekućem stanju, spremnom za uporabu.
Bijela riža
Ako je bijela riža pravilno pohranjena (u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu), vijek trajanja joj je gotovo pa vječan. Smeđa riža će pak nakon nekoliko mjeseci stajanja zadobiti neugodan miris i okus zbog većih količina ulja.
Alkohol
Pića s velikim postotkom alkohola poput votke, gina, ruma, viskija ili tekile nakon duljeg stajanja i dalje će biti spremna za piće. Jedina su iznimka u vječnom trajanju alkoholnih napitaka kremasti likeri poput poznatog Baileysa koji traje obično pola godine do godinu dana nakon otvaranja u hladnjaku.
Ekstrakt vanilije
Ova namirnica koja se često koristi u pripremi slastica izrazito je skupa. No prednost joj je u vječnom roku trajanja, a to može zahvaliti alkoholnim svojstvima.
Ocat
Bijeli destilirani ocat neće imati drukčiji okus ni za deset godina od danas. Druge vrste octa, poput balsamica, octa od crnog i bijelog vina, riže i jabučnog tehnički će trajati vječno, no punoću okusa izgubit će nakon dvije do tri godine.
Ljuti umaci
Nakon što je ljuti umak otvoren, potrebno ga je pohraniti u hladnjak gdje će u takvim temperaturnim uvjetima preživjeti i do pet godina. Međutim, ako primijetite promjenu boje ili teksture ljutog umaka, to je vidljiv znak da ga se trebate riješiti.
Kapari
Ova namirnica koju uglavnom možete naći u slanoj vodi ukiseljenog povrća, unutar otvorene staklenke smještene u frižideru potrajat će do godinu dana.
Ulje
Maslinovo ili biljno ulje trajat će dulje od svih ostalih vrsta. Čak i otvorena, ova će ulja spremljena u tamnoj i hladnijoj prostoriji potrajati i do dvije godine.
Ulja na bazi sjemenki grožđa i sezama nakon otvaranja je potrebno čuvati u hladnjaku u kojemu će potrajati do godinu dana. Ulja poput avokadova ili orahova najosjetljivija su. Ona će, nakon što ih otvorite, u hladnjaku potrajati šest do osam mjeseci.