SAMO MIT

Koje dijete nema smisla isprobavati

15.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dijete obično pomažu u skidanju kilograma dok ih se pridržavamo, ali što se događa poslije? Zbog odricanja, tijelo žudi za hranom i zato sve vraćamo natrag. Evo zašto određene dijete svakako treba izbjegavati

Osim što se na dijeti držimo određenog plana prehrane, do mršavljenja dolazi jer naglo mijenjamo prehrambene navike i količinu hrane. Nutricionistice Janet Brill i Nicolette Pace objasnile su za Huffington Post koji su dijete najlošije i zbog čega.

1. Prehrana prema krvnoj grupi

Bilo da ste A, B, A/B ili 0, teorija ide tako da biste se ovisno o vašem tipu krvi trebali pridržavati jednog od četiri moguća plana prehrane: manje ugljikohidrata i više proteina, manje masnoća, vegetarijanska prehrana ili samo uravnotežena prehrana. Obrazloženje se temelji na biokemijskoj i evolucijskoj teoriji, ali zapravo nema znanstvenih dokaza da je točna.

'Krvna grupa ima veze s receptorima na površini crvenih krvnih stanica, ali ne može diktirati ono što treba ili ne treba jesti', kaže Brill. Ako ste svoju prehranu orijentirali prema tipu svoje krvne grupe, ne mršavite zbog toga, već zbog nagle promjene u načinu ishrane.

Tekuća prehrana nije dugoročno rješenje
2. Mršavljenje uz izbacivanje određene grupe hrane

Da izbacite, primjerice, samo sve ugljikohidrate, samo šećer ili samo masnoće, a ostaloga jedete koliko god želite, nitko ne bi imao problema s težinom. Problem je, kaže Brill, u tome što se izbačene namirnice moraju nekako nadoknaditi. Dakle, ako eliminirate sve masnoće iz svoje prehrane, postoji dobra šansa da ćete pojačati ugljikohidrate ili obrnuto.

'Dobri ugljikohidrati i zdrave masti dio su uravnotežene prehrane i imaju puno zdravstvenih beneficija. Apsurdno je da žrtvujete bilo što od toga za cijeli život ili na dulje vrijeme', kaže Brill.

3. Na meniju je samo jedna namirnica

Poput dijete s narančama, postoji ih još nekoliko koje propisuju konzumaciju samo jedne namirnice. Uz nekoliko razloga zašto je to neizvedivo i loše za zdravlje, glavni je što nitko ne može dulje vrijeme jesti samo naranče, samo tunu ili samo juhu od kupusa. A tada dolazi do prejedanja i jo-jo efekta.

4. Mršavljenje izbjegavanjem pšenice

Prehrana bez glutena nema nikakav smisao ako nemate dijagnosticiranu celijakiju (netolerancija na gluten), naglašavaju Brill i Pace. Tada je više vjerojatno da se gubi na težini zbog neugodnih simptoma (poput proljeva) koje ovo stanje može izazvati. Ako primijetite bilo kakvo mršavljenje na ovakvoj prehrani, to je zbog izbačenog škroba, odnosno kalorija.

5. Odvajanje proteina i škroba

Popularna prehrana odvajanja namirnica bila je hit 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. No pokazalo se da ni ovaj tip prehrane dugoročno nema smisla jer tijelu nedostaju osnovne nutritivne vrijednosti. Također,  želja tijela za određenom hranom na kraju nas natjera na prejedanje odnosno nadoknadu.

6. Jedite poput predaka

Osnove dijeta poput paleo prehrane je jesti samo cijele, neprerađene namirnice. Ali glavno pitanje je jesu li naši preci bili zdraviji ili je i prehrana bila jedna od glavnih razloga kraćeg životnog vijeka? Potvrda ovoj lošoj ideji je da su arheološki nalazi pokazali kako su ljudi evoluirali i naši mozgovi postali veći kada smo počeli kuhati i jesti žitarice.



7. Tekuća prehrana

Neke slavne zvijezde, poput Oprah, skidale su kilograme tako što se cijela prehrana bazirala na namirnicama u tekućem stanju - ocijeđeni sokovi, miksano povrće te razni jogurti i shakeovi. Ta se prehrana inače zove optifast. Oprah je vrlo brzo stala u uske Calvin Klein traperice, no ne možete cijeli život samo piti sokove. Na kraju će pobijediti potreba za žvakanjem, a kilogrami strelovito ići gore.

8. Dječja hrana

Ako ste odrasla osoba, jedini trenuci kada trebate imati dječju hranu u kući jest kada imate bebu ili ste na oporavku od zahvata na želucu pa ne smijete jesti konkretnu hranu. Ne radi li se o ova dva slučaja, nemojte jesti dječju hranu i pokušati smršavjeti jer ćete sve vratiti dvostruko čim odustanete.