Puricu pripremite bez pol frke, ali s kolačima i tortama i dalje ste na 'vi'. Božić je sve bliže, a vi ste u potpunom strahu jer ste ove godine zaduženi za obiteljski ručak. Nema razloga za paniku, ovo su recepti za tri slastice koje možete napraviti i zatvorenih očiju
Ovih blagdana iznenadite sebe i obitelj slatkim zalogajima koji su jako jednostavni za pripremu, a izrazito ukusni. Čak i ako niste vješti u kuhinji, ova tri recepta pomoći će da se to promijeni. Razmazite nepca i razveselite goste. Uživajte!
Baci di dama (damini poljupci)
Sastojci:
- 140 g lješnjaka, tostiranih
- 140 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera prstohvat soli
- 55 g tamne čokolade
Priprema
Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente. Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala biti glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.
Dobivenu smjesu podijelite na tri, četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.
Valjke hladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 - 30 minuta. Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.
Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.
Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade. U zdjeli na pari rastopite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića. Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolada stvrdne.
Kolačići s marmeladom
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 3 žumanjka
- 3 žlice vrhnja
Priprema
Od sastojaka napravite jedinstvenu masu, tijesto koje ćete potom razvaljati na debljinu od pola centimetra. Kad je tijesto pretvoreno u 'palačinku', igrajte se kalupima. Bilo bi zgodno da su u obliku bora, kuglice, Djedice, soba, zvijezde... Dok puštate mašti na volju i stvarate slatku božićnu vojsku, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pecite ih 15 minuta, a potom izvadite da se ohlade. Nakon što se ohlade povežite po dva ista oblika i između njih namažite marmeladom po želji. Nakon toga ih ukrasite, nacrtajte im grane, kuglice, oči, uši... Blagdani su, opustite se i šarajte!
Čokoladni muffini
Sastojci:
- 90 g kakaa
- 2 dcl vruće vode
- 370 g glatkog brašna
- 1 žličica sode
- 1 žličica praška za pecivo
- sol
- vanilin šećer
- 250 g maslaca
- 350 g šećera
- 4 velika jaja
- kiselo vrhnje
Za kremu :
- 3 slatka vrhnja
- 450 g tamne čokolade
- šećer po želji
Priprema
U vruću vodu uspite kakao i promiješajte. Izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Otopite maslac i šećer na pari, a zatim ih izmiješajte mikserom. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte. Zatim dodajte mješavinu vode i kakaa i sjedinite masu. Smjesi zatim dodajte suhe sastojke i na kraju kiselo vrhnje. U kalupe za stavite papirnate košarice (ili ništa ako koristite silikonske kalupe) i u njih do ulijevajte pripremljenu smjesu. Pecite ih na 180 stupnjeva, oko 15-ak minuta. Kad vrijeme prođe, pustite ih da se ohlade.
Priprema kreme
Zagrijte slatko vrhnje i dodajte razlomljenu čokoladu i šećer te miješajte dok se ne otope. Smjesa se treba zagrijavati, ali ne prokuhati. Imajte strpljenja. Potom je maknite s vatre i pustite da se ohladi. Prelijte preko muffina i oslikajte jestivim bojama. Izrada ovih kolačića zabavit će velike i male pa pozovite mališane da se pridruže kreativnoj radionici.