Nova studija koju su proveli kineski znanstvenici otkrila je da konzumiranje rajčice nekoliko puta tjedno može dvostruko umanjiti šanse za obolijevanje od depresije. Osim toga, rajčice sadrže antioksidanse koji štite od raznih bolesti. Međutim, prema studiji, ostalo voće i povrće nema takve prednosti
Jedenje rajčice nekoliko puta tjedno može prepoloviti šanse da obolite od depresije, pokazala je nova studija u kojoj su znanstvenici analizirali mentalno zdravlje i prehrambene navike tisuću muškaraca i žena u dobi od 70 ili više godina.
Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje jedu rajčice između dva i šest puta na tjedan imaju 46 posto manje izglede da će oboljeti od depresije od osoba koje ih jedu manje od jednom tjedno, piše Daily Mail. Prema riječima znanstvenika, 20 posto ljudi pati od depresije u nekom trenutku života, a žene su češće pogođene od muškaraca.
Starije osobe su izloženije tom riziku zbog lošijeg zdravstvenog stanja, teških gubitaka ili usamljenosti. Rajčice su pak prepune antioksidansa, spojeva za koje se smatra da štite od raznih bolesti. Osobito su dobar izvor likopena, antioksidansa koji im daje jarku crvenu boju te ga se povezuje sa smanjenim rizikom od obolijevanja od raka prostate i srčanog udara.
Tim istraživača iz Kine i Japana htio je provjeriti pretpostavke da likopen pozitivno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje smanjujući oksidativni stres i oštećenja zdravih moždanih stanica.
Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders, pokazali su da jedenje rajčica dva do šest puta na tjedan za 46 posto umanjuje izglede obolijevanja od depresije, dok svakodnevno konzumiranje rajčica taj isti rizik umanjuje za čak 52 posto. Međutim znanstvenici nisu uspjeli otkriti prednosti drugog povrća.
Znanstvenici kažu da nisu sigurni utječe li likopen izravno na um ili pak štiti protiv depresije koja se razvija nakon što ljudi obole od potencijalno fatalne bolesti poput raka. 'Ovo istraživanje pokazalo je da prehrana bogata rajčicom može imati blagotvoran učinak na prevenciju simptoma depresije, međutim nije uočena povezanost s konzumiranjem ostalog voća i povrća', kažu znanstvenici.