Planirani gubitak kilograma obično podrazumijeva izbjegavanje određene grupe namirnica, najčešće masti ili ugljikohidrata. Tijekom mršavljenja, želja za hranom koju ne smijemo jesti se neprekidno povećava. S vremenom, neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta, slabi našu volju. I na kraju, gotovo uvijek, vratimo svaki kilogram koji smo izgubili. Ako vam ovo zvuči poznato, biljna vlakna su vjerojatno najbolje rješenje za vas.
Što su vlakna?
Vlakna su sastavni dio biljne hrane. Ima ih u voću, povrću, žitaricama.. Ranije se smatralo da su biljna vlakna beskorisni dio svježih namirnica koji samo smanjuje njihovu kvalitetu. Međutim, stručna javnost je u mnogobrojnim radovima i studijama potvrdila, da vlakna doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.
Koja nam vlakna pomažu smršaviti?
Istraživanja su pokazala da u kontroli tjelesne težine najbolji učinak pokazuju dvije vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan.
Glukomanan se preporuča prije svega zbog sposobnosti apsorbiranja velike količine vode. Vežući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprječavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista potrebno. S obzirom da se vlakna teško probavljaju, ona se u želucu zadržavaju, pa čine da se u dužem vremenskom razdoblju osjećamo sito.
Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrijednosti. Osim toga što daje osjećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – regulira razinu šećera u krvi. Kada želimo smršaviti ovo je izuzetno važno.
Konzumirajući hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči. Ovaj skok naš mozak registrira kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga.
Ovaj proces je toliko intezivan da nakon nekog vremena osjećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu.
Zato je unos Nutriose od posebnog značaja. Ova vrsta vlakana regulira razinu šećera u krvi i tako sprječava njegove nagle skokove, čime nam omogućava da osjećaj gladi držimo pod kontrolom.
Vlakna proždiru kalorije
Znanstvena istraživanja potvrđuju ono što već znamo: samo ukoliko smanjimo unos kalorija, možemo izgubiti višak kilograma i održati željenu kilažu kroz duže razdoblje.
Zvuči nemoguće?
Znanost kaže drugačije.
Mali broj kalorija je jedna od osnovnih karakteristika Glukomanana i Nutriose. Konzumacijom ovih biljnih vlakana, mi unosimo vrlo malo kalorija, a ipak se osjećamo sito. Vlakna se u našim crijevima ponašaju poput spužve. Ona upijaju vodu i ubrzanim prolaskom kroz crijeva sprječavaju iskorištavanje kalorija i njihovo taloženje na bokovima, trbuhu i drugim kritičnim područjima.
Istraživanja potvrđuju, da se putem stolice, zajedno sa vlaknima, iz tijela izbaci veći dio kalorija koje preko dana unesemo.
Mali postotak kalorija koji se ipak iskoristi, biti će potrošen kao energija za normalno funkcioniranje organizma i neće biti viška koji bi se pretvorio u masne naslage.
Zdravlje ispred svega
Gubitak kilograma zna biti vrlo iscrpljujuć. Vlakna pomažu stvaranje zdrave crijevne flore koja jača imunitet. Istovremeno, poboljšavaju probavu i potiču redovno pražnjenje crijeva. Smanjuje se vrijeme zadržavanja ostataka hrane u crijevima, a samim tim i zadržavanje štetnih tvari i toksina u organizmu. Vlakna nam pomažu da ostanemo zdravi tijekom čitavog procesa mršavljenja.
Stručnjaci kažu da bi trebalo unositi više vlakana
Iako se vlakna mogu unositi prehranom, definitivno ih ne unosimo dovoljno. Istraživanja pokazuju da prosječna odrasla osoba unese od 7 do 15 grama vlakana dnevno – što je oko polovice preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga se savjetuje dodatna suplementacija.
Proizvod koji sadrži najveću količinu biljnih vlakana za mršavljenje je Herbafast Fiber. Čak 4 grama Glukomanana i 14g Nutriose u dnevnoj dozi Herbafast Fibera, pomažu da se osjećamo sito, da nam se ne stvaraju masne naslage i da nam ne padne imunitet.
Herbafast Fiber je dokazano siguran i učinkovit. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je potvrdila da vlakna u proizvodu Herbafast Fiber dokazano smanjuju tjelesnu težinu i povećavaju osjećaj sitosti. Konačno nešto za mršavljenje u što možemo vjerovati.
Dr. Dragana Panić