dugoročno rješenje

Kreću muke s vlagom i plijesni: Ovako ćete ih riješiti zauvijek i smanjiti troškove

23.09.2024 u 09:05

Bionic
Reading

Zelene mrlje koje izjedaju namještaj, uništavaju zidove i trajno nagrizaju drveni namještaj znače samo jedno - vlaga je ponovno u porastu, a plijesni će iz dana u dan biti sve više

Neugodan miris i težak zrak u prostoru za mnoge je ono što simbolizira početak jeseni. Stalne kiše, povišena vlaga u zraku i rjeđe otvaranje prozora glavni su uzrok tome, a ignoriranje ovog problema jednostavno nije opcija.

No, borba s povišenom vlagom i plijesni mukotrpan je posao. To dobro znaju svi suočeni s ovim problemom, koji bukne s prvim hladnijim danima nakon ljeta.

I upravo zato je ovo idealno doba za investiciju u rješenja koja će vam pomoći da dugotrajno i na najefikasniji način zauvijek oslobodite dom ove neugodne pojave.

Privremena rješenja u borbi s vlagom povisuju režije

Istina, postoje i privremena rješenja. Naizgled su jeftinija od najpouzdanijih ventilacijskih i-Ventovih sustava, no činjenica jest da na kraju koštaju puno više.

Naime, gotovo jedina sigurna opcija u borbi s vlagom je stalno provjetravanje prostora. No, ono što se događa jest da time gubite puno više topline, čime su ionako astronomski visoke režije za grijanje počinju dolaziti s još višim iznosima na računu.

Također, ako u borbu s teškim, vlažnim zrakom krenete stalnom upotrebom napa, sušilica, klima ili klasičnih ventilatora, mjesečna davanja za struju neminovno će doživjeti znatan porast.

Besplatno nije niti učestalo pranje posteljine, tepiha, prekrivača i zavjesa - područja koja konstantno upijaju vlagu i postaju plodno tlo za plijesan koja se njima širi nesmiljenom brzinom.

Jedino dugotrajno rješenje je ujedno i najisplativije

Kao jedino održivo, dugotrajno i dugoročno isplativo rješenje pokazuju se i-Ventove decentralizirani ventilacijski sustavi koji potiču cirkulaciju zraka u odvojenim prostorijama. Za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava (s tek jednom jedinicom po zgradi), ovakav uređaj nudi ukućanima kontrolu nad temperaturom, brzinom ventilacije i protokom zraka u svakoj zasebnoj sobi.

Osim što omogućuje optimalnu razinu vlage unutar doma, štedi energiju, a samim time i smanjuju režije. Naime, na godišnjoj razini svaka rekuperatorske jedinica potroši otprilike tek 2,3 eura električne energije.

Također, i-Ventov decentralicirani sustav ventilacije u konačnici štedi i energiju jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto, potrebno je utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje! Isto tako, ovaj sustav povisuje učinkovitost uređaja za povrat topline za čak 90%, što znači da možete računati na topao i prozračan dom i tijekom cijele jeseni i zime.

Ako se pitate u čemu leži garancija njihove uspješnosti u borbi s vlagom i plijesni, odgovor je - u tehnologiji. Naime, on automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a u vaš dom dovodi svježi filtrirani zrak. Tako istovremeno sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, onemogućuje stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine.

I-Ventov sustav brzo se i jednostavno ugrađuje u svako doba godine (i u svakoj fazi eventualne renovacije), no najbolji trenutak jest početak jeseni i prva pojava vlage.

Borba s vlagom nastavit će se mjesecima i mjesecima

Zašto? Poznato je da se ovaj problem intenzivira upravo krajem vrućih dana jer zrak postaje sve vlažniji, a razlika između temperature u domovima i onima na vanjskom zraku sve je veća. Prva pojava plijesni jasno daje do znanja da visina vlage u prostoriji prevelika te će se nove zelene točkice nastavljati pojavljivati.

Problem nije samo u tome što narušavaju izgled interijera, pa čak niti u tome što vlaga može oštetiti tehnologiju i uređaje, već u ozbiljnim posljedicama po zdravlje od kojih možete početi patiti zbog prevelike izloženosti ovakvim uvjetima.

Opasne posljedice po zdravlje ne smiju se zanemariti

Naime, povišena razina vlage u zraku osobito teško pada osobama s problemima dišnog sustava jer grinje, plijesan i bakterije dodatno škode plućima, nosu i grlu te pojačavaju poteškoće s disanjem. Isto tako, s raznim štetnim česticama u zraku posebno teško nose se osobe s alergijama na grinje, prašinu, i sl., a čak i posve zdravi pojedinci osjetit će posljedice na svojem zdravlju jer navedeni uzročnici oslabljuju imunitet.

Isto tako, narušena kvaliteta zraka može dovesti do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti, a uslijed velikog zagađenja i do glavobolja, mučnina i nesvjestice.

Ovaj rizik prevelik je da bi se uzimao zdravo za gotovo, kao i rizik od uništenja interijera i skupocjenih popravaka, ali i gubitka novca na povišenim računima.

Kako biste s većim zadovoljstvom boravka u svom domu ušli u hladnije razdoblje te bili sigurni da ste u zdravom i ugodno prozračenom prostoru, jednostavna ugradnja i-Ventovog decentraliziranog ventilacijskog sustava trajno će vas riješiti svih briga oko vlage i plijesni.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s i-Vent-om.