hladnije vrijeme donosi probleme

Otkrili ste zid pun vlage i plijesni u vašem domu? Ovo je najučinkovitije rješenje

02.09.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Konačni prestanak toplinskih valova i nesnosnih vrućina mnogi će dočekati raširenih ruku, sretni što su svježiji jesenski dani sve bliže i bliže. S druge strane, dolazak hladnijeg doba godine za druge znači samo jedno - početak nove borbe s posljedicama vlage i plijesni

Ružne mrlje u kutevima prostorije i mala ispupčenja na zidovima, neugodan miris i kondenzacija na prozorima, samo su neki od pokazatelja prisutnosti povećane vlage u prostoru, koja je sve veća i veća s padom temperatura i hlađenjem zidova.

Ovaj problem dodatno će se intenzivirati kada krene grijanje domova te nastupi osjetnija razlika između temperature unutar i izvan doma. K tome je i zrak sam po sebi vlažniji uslijed povećane količine padalina pa je za očekivati i vidljivije posljedica ovog problema - od neugodnog mirisa do štetnih učinaka na zdravlje.

Od uništavanja nekretnine do zdravstvenih posljedica

Naime, dobro je poznato da je težak miris vlage najmanji problem - iako nije nimalo ugodan, posebno ako je riječ o apartmanu koji iznajmljujete ili domu u kojem živite s obitelji.

No, stvaran problem krije se u zdravstvenim posljedicama. Povišena razina vlage u zraku osobito teško pada osobama s problemima dišnog sustava jer grinje, plijesan i bakterije dodatno škode plućima, nosu i grlu te pojačavaju poteškoće s disanjem.

Isto tako, s raznim štetnim česticama u zraku posebno teško nose se osobe s alergijama na grinje, prašinu, i sl., a čak i posve zdravi pojedinci osjetit će posljedice na svojem zdravlju jer navedeni uzročnici oslabljuju imunitet.

Isto tako, narušena kvaliteta zraka može dovesti do problema sa spavanjem, osjećaja malaksalosti, umora i tromosti, a uslijed velikog zagađenja i do glavobolja, mučnina i nesvjestice.

Osim toga, vlaga uništava interijer, smanjujući vrijednost čitave nekretnine, a da i ne govorimo o tome da je sposobna narušiti rad elektronike, baš kao i što plijesan svojim ružnim tragovima narušava ugodan ambijent prostora.

Kako smanjiti vlagu u domu?

Važno je u startu početi rješavati ovaj problem i štetu od prodora vlage u dom svesti na minimum.

Osim redovitog otvaranja prozora (posebno u blizini kupaonice i kuhinje), pomoći vam može i klima uređaj koji će smanjivati vlažnost zraka u većini doma, a nikako ga nemojte zaboraviti redovito i adekvatno čistiti. Ista stvar vrijedi i za nape i male ventilatore koji će biti manje funkcionalni ako ne rade u svom optimalnom stanju.

Također, jedna od prvih stvari koje možete učiniti jest temeljito oprati tepihe, ukrasne jastučiće, posteljinu i madrace, zavjese, prekrivače, sofe i slične komade namještaja jer se upravo u njima vlaga najčešće zadržava te potiče razvoj i razmnožavanje grinja i plijesni.

Kada je riječ o mrljama na zidovima, važno je istaknuti kako klasično ekspresno rješenje prebojavanja nikako nije preporučljivo jer samo 'maskira' problem, pritom ostavljajući plijesan da djeluje u pozadini i narušava zdravlje ukućana.

Također, u svrhu prevencije možete sušiti rublje u najmanje vlažnoj prostoriji te koristiti ventilator prilikom rada perilice rublja i pranja suđa ili kuhanja (ako nemate napu), a imajte u vidu i kako velik broj sobnih biljaka može dodatno pogoršati ovaj problem. Naime, sobne biljke po svojoj prirodi upijaju vodu, a zatim zrak čine vlažnijim!

Kako prevenirati pojavu vlage i plijesni - i riješiti ih se zauvijek?

Činjenica jest da ćete si ovim mjerama bitno olakšati eliminaciju zagušljivosti i plijesni u domu, no one će vas samo zadržati u stalnoj, napornoj borbi s posljedicama vlage. Uz to, paljenje raznih uređaja te stalno provjetravanja prostora u hladnim mjesecima bitno će povisiti vaše režije.

Upravo iz tog razloga sve je veći broj onih koji se okreću dugoročnim rješenjima koja će ih razriješiti ovog problema te osigurati čist i kvalitetan zrak u čitavom domu, bez obzira na vanjske uvjete i godišnje doba.

Kao ponajbolje rješenje pokazuju se sve popularniji decentralizirani ventilacijski sustavi brenda i-Vent koji potiču cirkulaciju zraka u odvojenim prostorijama. Za razliku od tradicionalnih centraliziranih sustava (s tek jednom jedinicom po zgradi), ovakav uređaj nudi ukućanima kontrolu nad temperaturom, brzinom ventilacije i protokom zraka u svakoj zasebnoj sobi.

Pametna ventilacijska jedinica i-Vent izuzetno je jednostavna za montažu, pogodna za ugradnju u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnje. Sustav radi bez buke i štetnih tvari, kao i bez vjetra i nepovoljnih vremenskih utjecaja jer dolazi sa zaštitom od propuha i ograničenjem volumena protoka zraka.

Ako se pitate u čemu leži garancija njihove uspješnosti u borbi s vlagom i plijesni, odgovor je u - tehnologiji. Naime, i-Ventova pametna ventilacijska jedinica automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a u vaš dom dovodi svježi filtrirani zrak. Tako istovremeno sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, ali i prodor vanjske buke i prašine.

Uštedite na režijama

Osim što omogućuje optimalnu razinu vlage unutar doma, također i štedi energiju, a samim time i smanjuju režije. Naime, na godišnjoj razini svaka rekuperatorske jedinica potroši otprilike tek 2,3 eura električne energije.

Uz to, i-Ventove pametne ventilacijske jedinice dolaze s izdržljivim filtrima koji se mogu prati pod tekućom vodom, a moguće je odabrati i antialergijske filtre za pelud koji su posebno pogodni za alergičare i osobe osjetljivog zdravlja.

Ovi pametni sustavi za ventilaciju oduševljavaju i jednostavnom upotrebom preko aplikacije te modernim dizajnom koji podiže svaki interijer, a k tome se i ugrađuju brzim postupkom u bilo koje doba godine. Dapače, možete ga postaviti u bilo kojoj fazi renovacije, bez da morate brinuti o novom podizanju prašine ili mrljama na novouređenom prostoru!

No, iako je ugradiv u svako doba godine, upravo je kraj ljeta savršen period za obogaćivanjem svog doma ovakvim dugoročnim i vrlo isplativim rješenjem koje će vas, napokon, u samom startu osloboditi borbe s neugodnim mirisima vlage i dosad nerješivom pojavom uporne plijesni.

Za više informacija o i-Vent sustavima i ugradnji, posjetite njihovu web stranicu ili nazovite 01/2132-400 tijekom radnog vremena i već danas dogovorite rješenje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s i-Ventom.