Ovaj brz i jednostavan desert manje je zasitan i puno laganiji od tradicionalnog cheesecakea budući da umjesto krem sira, u njega ide ricotta. Stoga je idealna poslastica za vruće ljetne dane
Potrebni sastojci:
Za bazu
200 g keksa
50 g mljevenih badema
110 g maslaca
Za punjenje
250 g ricotte
250 g mascarponea
100 g šećera
Pola mahune vanilije
1 jušna žlica gustina
Naribana korica limuna
Malo limunova soka
4 jaja
Prstohvat soli
Za preljev
Svježe i/ili smrznuto voće
Priprema
Zagrijete pećnicu na 180˚C.
Bazu napravite od mljevenih keksa, bademovog brašna i maslaca koje je potrebno dobro izmiješati, a tom smjesom obložite dno kalupa za torte promjera 23 cm.
Pecite desetak minuta i ostavite da se ohladi.
Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.
Mikserom izmiješajte ricottu, mascarpone, šećer i gustin dok ne dobijete glatku smjesu, no nemojte predugo miješati.
Dodajte jedan po jedan žumanjak, na način da ne miksate duže od 30 sekundi nakon dodavanja svakog žumanjka kako biste izbjegli pucanje torte tijekom pečenja.
Dodajte sastruganu koricu vanilije u smjesu i izmiješajte, te limunov sok i koricu.
U posebnoj zdjeli bjelanjke s malo soli istucite u čvrst snijeg i laganim pokretima umiješajte u smjesu sa sirom.
Dobivenu smjesu izlijte preko pečene baze i pecite oko 45 minuta na 160°C.
Kad je torta pečena, ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite tortu u pećnici dok se ne ohladi.
Kad se torta ohladila prekrijte je prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Prije posluživane prelijte je voćnim preljevom.
Borovnice, maline ili neko drugo bobičasto voće zgnječite i zagrijte na laganoj vatri prethodno dodavši žlicu vodu i po potrebi žličicu šećera kako biste dobili preljev. Tim preljevom prelijte tortu i pospite svježim voće.