istraživanje pokazalo

'Manjak' seksa krivac je za kraći život

12.08.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Žene koje imaju seksualni odnos rjeđe od jednom tjedno mogle bi živjeti kraće od onih koje imaju češće odnose. Ova pojava nije ispitivana kod muškaraca, ali autori najnovije studije na ovu temu smatraju da češći seks može imati blagotvorne efekte na produljenje života kod obaju spolova.

Istraživanje je, doduše, ograničeno na osobe koje istodobno pate od depresije, a zlobnici bi mogli razne zaključke izvući i iz toga što su prva tri autora rada objavljenog u časopisu Journal of Psychosexual Health muškarci.

'Seksualna aktivnost je važna za opće kardiovaskularno zdravlje, moguće zbog smanjenja varijacija u brzini pulsa i snažnije cirkulacije. Koristeći saznanja iz studije, možemo zaključiti da seksualna aktivnost, široko definirana, može nadomjestiti gubitke funkcija koje se pojavljuju starenjem i napretkom bolesti', zaključili su autori.

Da bi došli do takvih zaključaka analizirali su podatke o 14.542 osobe u SAD-u prikupljene u nacionalnom zdravstvenom istraživanju poduzetom između 2005. i 2010. Od tog broja 2267 ispitanika dalo je podatke o svom seksualnom životu. Od toga ih je 94,4 posto reklo da se u odnose upuštaju najmanje jednom mjesečno, a 38,4 posto reklo je da imaju odnose češće od jednom tjedno.

Neke ranije studije pokazale su da prosječni odrasli Amerikanac ili Amerikanka imaju spolne odnose 54 puta godišnje, dakle otprilike jednom tjedno, pa su istraživači klasificirali ispitanike u grupe s višom i nižom seksualnom 'frekvencijom', ovisno o tome jesu li imali odnose više ili manje od jednom tjedno.

Kad su te podatke usporedili sa smrtnošću ispitanika, ispalo je da je 1,7 puta više žena s nižom učestalošću odnosa umrlo do 2015. Još važnije, pokazalo se da su one Amerikanke koje su imale još manji broj spolnih odnosa umrle još i ranije.

A opet, možda ima nekog vraga i u spolu autora studije.