Ljudi koji kuhaju s maslinovim uljem, dodaju ga salatama ili moče kruh u maslinovo ulje, imaju manju vjerojatnost da dožive moždanog udara od onih koji nikada ne jedu
Rezultati istraživanja, kojim je bilo obuhvaćeno čak 8.000 ljudi starijih od 65 godina, pokazuju da dulje žive osobe koje redovito u
prehrani koriste maslinovo ulje. Mediteranski način prehrane koji se oslanja na maslinovo ulje smatra se klasičnim prehrambenim navikama u zemljama poput Francuske, Grčke, Španjolske i Italije, čiji stanovnici doživljavaju višu starosnu dob. U Velikoj Britaniji gdje se više koriste životinjske ili zasićene masti, oko 120.000 ljudi svake godine doživi moždani udar, od čega do 30 posto umre unutar mjesec dana.
U Nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja u Bordeauxu, gdje je istraživanje provedeno, kažu da je moždani udar čest u starijih ljudi te da je maslinovo ulje jeftin i jednostavan način kako bi se spriječio.
Maslinovo ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju posebno zaštitno djelovanje na krvne žile mozga i srca, povećavaju funkciju pamćenja i povoljno djeluju na raspoloženje. Također je dokazano da povećavaju razinu dobrog, HDL kolesterola. Njihov nedostatak dovodi do promjena na stijenkama krvnih žila, smanjenja opskrbe mozga krvlju te u konačnici do moždanog udara.