zdravlje na prvom mjestu

Masne naslage na trbuhu su i prijetnja zdravlju: Ovi znakovi jasno pokazuju da morate smanjiti opseg struka

06.03.2022 u 16:03

Bionic
Reading

Masne naslage na području trbuha nisu samo neugodne i nelagodne, već mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Prema riječima stručnjaka, ovo su znakovi koji jasno otkrivaju da je krajnje vrijeme da se riješite sala s trbuha

Masne naslage nakupljene na području trbuha same po sebi snažan su čimbenik rizika za bolesti srca, moždani udar, dijabetes, masnu jetru i bubrežne bolesti.

No tu su i ostali rizični čimbenici, a koji su povezani s pretilošću, upalom i hormonskom neravnotežom. Kako znati i prepoznati kada je krajnje vrijeme za gubitak trbušnog masnog tkiva? Stručnjaci su za eatthis.com objasnili kako znati kada napraviti pozitivne promjene u načinu života i detektirali jasne znakove koji pokazuju da je pravi trenutak da se uhvatite u koštac s naslagama na trbuhu.

Veći struk

Ako ste morali pomaknuti remen za koju rupicu ili kupiti šire hlače, to bi mogao biti jasan znak da je vrijeme da krenete u teretanu. Stručnjaci savjetuju provjeru opsega struka jer viscelarna masnoća ima tendenciju nakupljanja na području trbuha, što dovodi do širenja struka. Iako to općenito nije prvi simptom opasne razine visceralne masnoće, vjerojatno je ipak najuočljiviji.

Doktorica Stacie J. Stephenson, poznata i kao 'The VibrantDoc', kaže: 'Ako vaš struk, na najužem dijelu, obično odmah iznad pupka iznosi više od 90 centimetara za žene i više od 100 centimetara za muškarce, vrijeme je da skinete nakupljene masne naslage.'

Omjer struka i bokova vam je prevelik

Doktorica Stephenson objašnjava: 'Izmjerite struk na najužoj točki i bokove na najširoj točki, a zatim podijelite širinu struka sa širinom kukova. Broj ne bi trebao biti veći od 0,85 za žene ili 0,95 za muškarce. Sve iznad toga pokazatelj je abdominalne pretilosti, čak i ako imate normalnu težinu.'

Ne možete dotaknuti nožne prste

Ako se osjećate tromo, nezgrapno i sputano zbog svog trbuha, samo to već je dovoljan razlog za uvođenje zdravih promjena. Prema riječima zdravstvenih stručnjaka, ako imate osjećaj da vam trbuh strši, no prstima ne možete stisnuti puno masnoga tkiva, to je znak da se masnoća uglavnom nalazi ispod mišića, gdje stvara više problema. Osim toga, ako vam trbuh smeta prilikom saginjanja i onemogućava da dotaknete nožne prste, zbog čega ostajete bez daha i osjećate se nelagodno, vrijeme je da učinite nešto s nakupljenim masnim naslagama.

Uobičajeni uzroci nakupljenog masnog tkiva na trbuhu

Prema riječima doktorice Stephenson, studija objavljena u magazinu Obesity pokazala je da su sjedilački način života i prehrana siromašna vlaknima vodeća obilježja današnjeg načina života i u najvećoj mjeri povezani su s nakupljanjem masnog tkiva na trbuhu tijekom petogodišnjeg razdoblja. Povećana tjelovježba te veći unos topivih vlakana pokazali su se kao čimbenici povezani sa smanjenjem visceralne masti, neovisno o promjeni same težine.

Za svakih dodatnih 10 grama topivih vlakana dnevno stopa nakupljanja visceralne masti smanjila se za 3,7 posto. Druge studije pokazale su da je nakupljanje visceralne masti najjače povezano s nedostatkom tjelovježbe, pušenjem i unosom alkohola, pa je tako zloglasni 'pivski trbuh' prvenstveno visceralna mast. Još jedan čimbenik koji snažno doprinosi nakupljanju visceralne masnoće je stres. 'Oslobađanje hormona stresa, posebno kortizola, šalje tijelu signal da počne agresivno pohranjivati masnoću, kao odgovor na uočenu hitnu situaciju. To je u biti gomilanje resursa', objašnjava doktorica Stephenson.

Kako učinkovito izgubiti nakupljene masne naslage na trbuhu

Doktor Mir Ali, barijatrijski kirurg i medicinski direktor kirurškog centra za mršavljenje MemorialCare u medicinskom centru Orange Coast u Fountain Valleyju, kaže: 'Abdominalna pretilost povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, metaboličkog sindroma i karcinoma. Nažalost, gubitak težine nemoguće je ciljati na određena područja, poput trbuha. Međutim ukupni gubitak težine dovest će i do smanjenja pretilosti na trbuhu. Prehrana bogata vlaknima i proteinima, kao i smanjenje unosa šećera, odličan je početak. Smanjivanje ili eliminacija unosa alkohola također su kritično važni. I na samom kraju, poboljšanje kvalitete sna, smanjenje razine stresa i redovito vježbanje mogu dovesti do smanjenja trbušne masti.'