izbor The Guardiana

Među pet gradova idealnih za odmor u posljednjim trzajima ljeta Britanci odabrali i dalmatinski biser

15.09.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Za sve one koji se pitaju gdje otputovati dok traju posljednji trzaji ljeta britanski The Guardian donosi pet destinacija među kojima se našao i naš Zadar

Među pet gradova u južnoj Europi savršenih za sunce u kasnoj sezoni na popisu prijedloga koje donosi Guardian našli su se Genova (Italija), Solun (Grčka), Alicante (Španjolska), Aveiro (Portugal) i naš Zadar.

Sunce još uvijek jarko sja u južnoj Europi, ali gužve su nestale, što ove prekrasne obalne gradove čini još privlačnijim, piše Guardian i donosi razloge zašto baš tada treba posjetiti Zadar.

Zašto posjetiti Zadar u rujnu?

Rujan je u Hrvatskoj uzvišen: more je još uvijek toplo, a noći blage te je uz sve to manje užurban od srpnja i kolovoza. A za posljednje trzaje ljeta, uz dozu kulture, drevne povijesti, vrhunske hrane, užurbanih kafića, plaža i čak malo obilaska otoka – Zadar je savršen izbor.

Vijugajte Rivom, šetnicom uz more koja se proteže zapadnom dužinom poluotoka na kojem se nalazi stari dio grada Zadra. Austrijanci su izgradili šetnicu u 19. stoljeću, ali svuda su tragovi onih prije njih. Tik uz obalu nalaze se ostaci rimskog foruma, a ubrzo ih slijedi prizemna bizantska crkva sv. Donata. Nalazi se pokraj zvonika iz 19. stoljeća romaničke katedrale sv. Anastazije. Na istom trgu nalazi se crkva Svete Marije, sa svojom mješavinom rimskih, srednjovjekovnih, renesansnih i baroknih elemenata i zvonikom iz 10. stoljeća, nabraja novinarka Guardiana.

Zapravo, ovdje ima dosta 20. stoljeća – opetovana saveznička bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata dovela su do rekonstrukcije velikih razmjera, ali tragovi tri stoljeća mletačke vlasti su vidljivi i dalje. Gradske kuće od terakote i oker boje nadvijaju se nad uličicama popločenima kamenom, uključujući glavnu ulicu, Kalelargu, koja vodi do prekrasnog Narodnog trga, s terasama kafića okruženim venecijanskom arhitekturom. To je mjesto za aperitiv prije nego što se vratite u labirint uličica za večeru za koju predlaže dalmatinska jela kao što su rižoto od sipe i lignje na žaru.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Dvije od najboljih znamenitosti Zadra su tržnica hrane, otvorena svaki dan i izvrsno mjesto za kupiti komade nevjerojatno slanog paškog sira te fascinantan Muzej antičkog stakla, čiji eksponati datiraju iz rimskog doba.

Usred ove drevne povijesti dolazi moderni svijet u odvažnom obliku. Na sjevernom rubu Rive, dominiraju dvije umjetničke instalacije koje je 2005. i 2008. izradio arhitekt Nikola Bašić, a koje iskorištavaju snagu mora i sunca: podvodne cijevi Morskih orgulja stvaraju tužnu glazbu; a Pozdrav Suncu ima plave solarne ploče koje danju svjetlucaju i upijajnu snagu sunca, a noću u programiranom scenariju proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru. Sve je to dio zadarske čarolije.