Svijet hrane prepun je prevara, a ono što piše na ambalaži nije nužno isto ono što se nalazi u njoj. Tako nas varaju čak i kada je riječ o osnovnoj namirnici, riži
Markus Lipp, direktor za standarde hrane u američkoj Pharmacopei (USP), upozorava kako je svijet hrane prepun prevara i gotovo je nemoguće pronaći namirnice koje barem u nekom obliku nisu krivotvorene, a među njima se, vjerovali ili ne, nalazi i riža.
USP je tako otkrio poprilično čudne slučajeve krivotvorenja riže. Jedan je slučaj uključivao lažnu rižu izrađenu od plastične smole i krumpirovog škroba, a radilo se upravo o basmati riži, vrlo često podložnoj krivotvorenju u prehrambenoj industriji, piše Yahoo Health
Naime riža ima niske prinose i vrlo je osjetljiva na temperaturu te se bere samo jedan mjesec u godini u podnožju Himalaja, a zatim dozrijeva čak devet mjeseci prije nego što ide u prodaju. Stoga ne čudi to da se upravo u rižu ubacuju različite komponente kako bi se ostvarila veća dobit.
Posebno podložna krivotvorenju je basmati riža, dugog i krupnog zrna, vrlo izdašna, ali i skupa. USP je dokumentirao brojne slučajeve u kojima su druge vrste riže dugog zrna pomiješane s basmati rižom, a reklamiraju se kao originalna basmati riža.
Indijska tvrtka za istraživanje provela je DNK testove na markama američke basmati riže i utvrdila kako svega 15 posto njih sadrži stopostotnu basmati rižu. Iako miješanje basmati riže s rižom dugoga zrna nije opasno za zdravlje, to je jednom riječju obična pljačka. Naime procjenjuje se da takve prevare kupce riže u SAD-u koštaju oko 15,7 milijuna dolara godišnje.
Kako ih izbjeći? Osim kupnje brendova u koje ste sigurni da prodaju originalnu basmati rižu, možete razmisliti i o prelasku na druge vrste riže dugoga zrna te plaćati nešto nižu cijenu.