GASTROTURISTIČKA POSLASTICA NA BALEARIMA

Na Menorc4Manos svjetske chefovske zvijezde kuhaju 'četveroručno'

03.08.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Popularni španjolski otok Menorca sprema se za zanimljiv gastronomski festival ovog ljeta, a on će i ovoga puta imati međunarodnu dimenziju i ne bi ga trebao propustiti nijedan putnik s gastro afinitetima. Naime, uz neke od najpopularnijih španjolskih chefova, ugostit će trenutačno najveću žensku zvijezdu svjetske gastronomije

Treće izdanje festivala Menorc4manos, jer tako mu je ime, počelo je s pripremama još u travnju i bit će spremno za početak koji će obilježiti prva četveroručno priređena gozba, zakazana za 29. srpnja. Ernesto Ventós, iz tvrtke EV Gastro, idejni tvorac i organizator tog događaja, tri mjeseca unaprijed potvrdio je chefove koji će ovo ljeto otputovati na Menorcu kako bi ponovno stavili Baleare u središte međunarodne gastronomske pozornosti.

Ventós, koji obožava Menorcu, 2022. odabrao je taj balearski otok kao mjesto održavanja svog ljetnog gastronomskog događaja. Želio je usmjeriti pozornost na tu lokaciju, rabeći kao poticaj jedno od njezinih velikih blaga - gastronomiju. Tako je nastao Menorc4manos s ciljem pružanja vrhunskih kulinarskih doživljaja, kako domaćim stanovnicima, tako i turistima koji posjećuju otok tijekom kolovoza.

Ovo novo izdanje održat će se na različitim lokacijama diljem Menorce, a odabrana su i tri restorana domaćina. U njih će gostujući chefovi preseliti svoju kuhinju na jedan dan kako bi s lokalnim chefovima ponudili četveroručno izveden degustacijski meni.

Prvi od restorana domaćina je povijesni Café Balear, u srcu luke Ciutadella. Riječ je o klasičnoj referentnoj točki za gastronomiju otoka, a koja će 29. srpnja u vrijeme ručka dočekati Paca Roncera te će on kuhati s rezidentnim chefom Sergiom Villalongom. Roncero, chef istoimenog restorana u Madridu, jedan je od najboljih na svijetu, godinama uvršten na Top100 listu The Best Chef Awards i jedan od najvećih predstavnika španjolske gastronomske avangarde. Osim duge i uspješne karijere na čelu svog madridskog restorana (dvije Michelinove zvjezdice, tri sunca vodećeg španjolskog vodiča Repsol i dio liste 50 Best Discovery), u svijetu je poznat po svojim vezama s još jednim od balearskih otoka, Ibizom. Na tom otoku svako ljeto režira Sublimotion, prvu predstavu u svijetu u kojoj su gastronomska avangarda i tehnološke inovacije ključni za stvaranje virtualnog osjetilnog iskustva, jedinstvenog te vrste u svijetu.

U ponedjeljak 5. kolovoza festival se seli u En Caragol u Sant Lluisu. Taj začudni restoran, smješten na prvoj liniji južne obale Menorce, odabran je za dobrodošlicu Aitoru Arregiju, duši slavnog baskijskog hrama ribljeg roštilja - restorana Elkano (Michelinova zvjezdica, tri Repsolova sunca i već više od šest godina član liste The World's 50 Best Restaurants). Aitor i njegova ekipa pripremit će večeru s Javierom Riañom i njegovom ekipom iz En Caragola. Balearsko otočje Aitoru i njegovoj ekipi nije tako nepoznato jer od prošloga ljeta vode restoran Guethary u Palma de Mallorci, u hotelu Iberostar Selection Playa, gdje se priprema mediteranska riba i plodovi mora s Mediterana, kao i povrće i druge sjajne domaće namirnice koje će zasigurno biti zvijezde i ove večere.

Za posljednje dvije večere festival će otputovati na područje otoka gdje je sve započelo, u Son Parc, točnije u Chiringuito ES POP, i to s posebnim brazilskim naglaskom. I ove godine chef Pruden Izquierdo bit će domaćin dvije večeri koje će označiti kraj događanja. Tako će 12. kolovoza mladi chef Antonio Belotti donijeti svoju kuhinju iz San Sebastiána u ES POP. Taj chef, rođen u Brazilu, preselio se u baskijsku pokrajinu Gipuskoa radi studija i našao se u San Sebastiánu, gdje se udomaćio, otvorio svoj restoran Casa 887 i zasnovao obitelj. Uz potragu za najboljim namirnicama na tržištu, kao pokretačkom snagom za pripravu kreativnih jela, Belotti je ostvario svoju viziju slobodne kuhinje, s dušom i velikom dozom osjećaja. U kratkoj karijeri osvojio je više nagrada, kao što je Young Promise Award BMW Más Gastronomía (portal dnevnika Diario Vasco). Nadalje, nalazi se na popisu 100 mladih talenata, koju formira Baskijski kulinarski centar, a od 2023. Casa 887 uvrštena je u Michelinov vodič kao preporučeni restoran.

I, na koncu, za zatvaranje trećeg izdanja Menorc4manosa, 19. kolovoza na Menorcu sletjet će brazilska chefica Janaína Torres, jedna od velikih međunarodnih gastronomskih senzacija posljednjih godina. Ta chefica, sommelierka, poduzetnica i aktivistica svjetski je gastronomski pojam, žena koju je ovog proljeća The World's 50 Best Restaurants proglasio najboljom cheficom svijeta 2024., a prošle godine najboljom cheficom Latinske Amerike. Meni te večeri zasigurno će pokazati sva znanja koja ova velika chefica ima o tradicionalnoj brazilskoj gastronomiji, u koju svojim jelima unosi vlastitu kreativnu viziju.

Meniji za sva događanja bit će osmišljeni isključivo za ovu prigodu i predstavljat će različite načine gastronomskog doživljaja sudionika te će svaki dan priredbe pretvoriti u drukčiji, jedinstven događaj. Ovim događajem pruža se mogućnost uživanja u originalnom, jedinstvenom i nezaboravnom kulinarskom doživljaju svima koji posjete Menorcu tijekom kolovoza. Na Balearima svake godine, zbog niskobudžetnih letova i povoljnog smještaja, ljetuje i značajan broj Hrvata. No, prije svega, festival otvara prozor Menorce i Balearskih otoka u svijet putem gastronomije. Cilj je da se svi oni koji to još nisu zaljube u ovaj otok, njegove ljude, kulturu i prirodna bogatstva kojima već dugo oduševljava svijet.