SLAVNI CHEF

Novo priznanje: Simon Rogan i na Malti skuplja zvjezdice

09.06.2024 u 10:00

Bionic
Reading

U travnju je za ljubitelje vrhunske britanske kuhinje (u nas ih ima mnogo) objavljena uzbudljiva vijest da restoran ION Harbor na Malti, mediteranska ispostava britanskog chefa Simona Rogana sada krasi i druga Michelinova zvjezdica, čime se taj restoran svrstao među 492 restorana u svijetu s tako visokom ocjenom (maksimalne tri ima ih tek 137).

Roganova restoranska grupacija (UMBEL) tako sada broji ukupno osam Michelinovih zvjezdica, uključujući njegov paradni L'Enclume u Cartmelu s tri zvjezdice, Rogan & Co (1 zvjezdica) u Lake Districtu, Aulis(1*) u londonskome Sohou i Roganic Hong Kong (1*). Osim toga, L'Enclumeu i Roganic Hong Kong od 2021. drže i Michelinovu zelenu zvjezdicu, koja označava restorane na čelu industrije kada je riječ o njihovoj održivoj praksi.

ION Harbour by Simon Rogan, kako se restoran zove punim imenom, osvojio je drugu Michelinovu zvjezdicu godinu dana nakon što je chef Simon Rogan (intervju s njim objavili smo na ovome mjestu) preuzeo kormilo restorana koji se nalazi u sklopu hotela Iniala u Valletti. Samim time, ION Harbour postao je prvim restoranom Malte s dvije Michelinove zvjezdice (trenutačno se na otoku nalazi šest restorana s jednom zvjezdicom). Inače, prije negoli je Rogan preuzeo ION Harbour početkom 2023, restoran je dvije godine držao jednu Michelinovu zvjezdicu.

'Vijest da ION Harbor ima dvije Michelinove zvjezdice bez sumnje je jedan od vrhunaca moje dosadašnje karijere. Moja ekipa i ja stigli smo tu prije nešto više od godinu dana, znajući da želimo donijeti nešto drukčije na restoransku scenu otoka, nastavljajući dijeliti etos filozofije 's farme na stol', po kojem smo globalno poznati. Ono što je najvažnije, željeli smo osigurati što je moguće bližu suradnju s dobavljačima i namirnicama na ovom prekrasnom otoku, istovremeno držeći na umu održive prakse. Tako sam ponosan na ono što smo do sada tu postigli, posebno radom mog izvršnog chefa Olija Marlowa i ekipom Iniale i ION Harbora. Bila je prava radost biti dio zajednice i biti tako srdačno prihvaćen od strane lokalnog stanovništva i naših gostiju koji nam dolaze jesti iz cijelog svijeta. Znajući da smo mi prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice na Malti, ovo priznanje čini još posebnijim', bila je Roganova reakcija na priznanje.

  • +2
Simon Rogan Izvor: ION Harbour / Autor: Promo

ION Harbour nalazi se na krovu luksuznog hotela Iniala Harbour House s 5 zvjezdica i nudi nenadmašan pogled na UNESCO-m zaštićenu veliku luku u Valletti, povijesnom glavnom gradu Malte. Za Simona i izvršnog chefa ION Harbora Olija Marlowa krajolik Malte pruža kontrastne mogućnosti i izazove.

Naime, visokim ljetnim temperaturama i maloj količini oborina suprotstavljaju se toplije zime, uključujući 'drugo proljeće' oko listopada. Ekipa radi na pronalaženju najboljih i najusklađenijih dobavljača, radeći sa stručnjacima i insajderima, kako bi otkrili male, održive proizvođače uključujući podvodne ribolovce i treću generaciju uzgajivača soli na Gozu, otoku u Malteškom otočju. Također, surađuju sa stručnjakom za sakupljanje namirnica iz prirode i voditeljem održivosti ION Harboura, Keithom Abelom.

Kao i u drugim Simonovim restoranima, predanost održivosti proteže se daleko izvan kuhinje. Ekipa koja radi u baru ION Harboura surađuje sa chefovima, kako bi iskoristili višak sastojaka koji bi inače otišli u otpad, kao što su kore, peteljke i stabljike.