Stručnjaci sa Sveučilišta Arizona tvrde da kolica supermarketa skrivaju više bakterija nego javni zahodi
Čak 72 posto ručki ispitanih kolica imalo je na sebi fekalne bakterije, a 50 posto je bilo zaraženo Escherichijom coli
Tako stručnjaci Sveučilišta Arizona tvrde da kolica supermarketa skrivaju više bakterija nego javni zahodi! Kolica su također skrivala salmonelu i bakteriju Campylobacter, dva česta uzročnika trovanja hranom.
Kampilobakterioza je zoonoza, tj. bolest koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a uzrokuje je gram-negativna bakterija iz roda Campylobacter spp. (grč. savijeni štapić), koja se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu, s obzirom na to da je stanovnik probavnog sustava gotovo svih životinjskih vrsta. Za razliku od ljudi, kod životinja Campylobacter spp. rijetko uzrokuje bolest.
Sličnim je američkim istraživanjem ustanovljeno da nam trovanje hrane često prijeti i kad izađemo iz trgovine – iz naše platnene vrećice za namirnice! 'Dolazi do križne kontaminacije kada sokovi sirovog mesa ili bakterije prljavih predmeta dođu u dodir s kuhanom hranom ili onom koja je spremna za konzumaciju, poput kruha ili povrća i voća', upozorila je Ruth Frechman, glasnogovornica američke Akademije nutricionizma i dijetetike.
Jedan jedini razlog zašto su kolica pravi rasadnik bakterija je to što ih nitko rutinski ne čisti i dezinficira.
Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.