S jesenskim danima stiže i sezona jabuka, a ovo zdravo voće savršeno je za pripreme slastica. U moru recepata za kolače s jabukama lako se izgubiti, no zato donosimo jedan jednostavan recept, koji vam neće oduzeti puno vremena, a ni ne zahtijeva pretjeranu snalažljivost u kuhinji pa ga je dobro imati pri ruci jer ćete mu se rado vraćati
Za ovu jednostavnu tortu od jabuka trebat će vam 20 minuta pripreme i sastojci koje vjerojatno imate kod kuće.
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna
- 120 g maslaca (omekšalog)
- 120 g šećera u prahu
- 3 jaja
- 150 g mlijeka
- ½ vrećice praška za pecivo
- 2 veće jabuke
- sok od pola limuna
- prstohvat soli
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 ° C.
Šećer i maslac, narezan na kockice, stavite u posudu i izmiksajte dok smjesa ne pobijeli.
Dodajte u smjesu žumanjke i mlijeko te miksajte dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodavajte brašno i prašak za pecivo, polako miksajući sve dok smjesa ne postane homogena.
U posebnoj zdjeli istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrste vrhove. Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s brašnom i jajima pa silikonskom spatulom izmiješajte te zatim dodajte još jednu trećinu blago miješajući i na kraju ostatak, pazeći da ne istisnete zrak iz bjelanjaka.
Jabuke očistite, izvadite sredinu s košticama i ogulite koru, te ih narežite na tanke kriške. Poprskajte ih sokom limuna da ne potamne.
U prethodno namašćen i pobrašnjen kalup (20 cm) ulijte smjesu i jabuke poredajte po vrhu, poredavši ih ukrug.
Pecite oko 40 minuta.
Ukrasite kolač šećerom u prahu kad je gotov i poslužite. Po želji ga možete servirati uz malo tučenog slatkog vrhnja ili sladoled od vanilije.
KORISNI SAVJETI