Leću mnogi obično pripremaju kao juhu ili varivo, no ova zdrava namirnica može biti sastojak prefine povrtne salate
Često nepravedno zapostavljeno povrće, leća je zapravo prava riznica korisnih nutritijenata.
Ova mahunarka ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, a također potiču probavu.
Treba spomenuto i da je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Kako se priprema: najbolje ju je malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku, i zatim koristiti za salate, juhe, variva i slično.
Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad i prekomjerno konzumiranje nekih drugih namirnica između ostalog i zato što se sporo razgrađuje i neće uzrokovati nagle osjećaje gladi.
Zašto ne biste isprobali jednostavan recept s lećom i rajčicama? Ovaj jednostavan i ukusan obrok može biti ručak ili večera, samostalno ili kao prilog.
Sastojci:
Oko 400 grama smeđe leće (skuhane)
1 ili 2 manja crvena luka (po želji)
10-tak cherry rajčica
malo zelene salate ili matovilca
1 žlica limunovog soka
sol
crni mljeveni papar
maslinovo ulje
aceto balsamico
Priprema:
U zdjeli izmiješati leću, luk, sol, papar, maslinovo ulje, 1 žlicu limunovog soka i aceto balsamico. Ostaviti na pola sata u hladnjak da se sastojci prožmu. Prije posluživanja staviti zelenu salatu ili matovilac i cherry rajčice prerezane na pola.
Začinite po volji i dobro promiješajte. I dobar tek!
Savjet za kraj: Ako koristite suhu leću, namočite ju minimalno barem 2 sata prije kuhanja ili večer prije. Leću kuhajte u posoljenoj vodi oko pola sata.