zdravo i fino

Idealan kao zdravi doručak ili uz kavu i čaj: Sočni kolač od mrkve zavoljet ćete nakon prvog zalogaja

13.09.2021 u 10:49

Bionic
Reading

Zdrave, jednostavne i prije svega ukusne slastice uvijek s dobrodošle, a ovaj kolač od mrkve i badema odličan je za fini početak dana ili uživanje uz poslijepodnevnu kavu ili čaj

Tko kaže da zdrave slastice ne mogu biti podjednako i ukusne? Kolač od mrkve i badema odličan je primjer spoja zdravih i finih sastojaka, a priprema mu je nevjerojatno laka. Ako nemate bademe, slobodno ih možete izostaviti ili ih zamijeniti orasima koji su također savršeni za ovu tortu. Mrkva je pak jedna od najboljih namirnica koje možemo uvrstiti u prehranu. Osigurava vitamine, minerale i sadrži vlakna, a blagotvorno djeluje i na probavu. Osim toga, mrkva djeluje kao antioksidans i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za starenje i neke bolesti.

Potrebni sastojci:

  • 4 mrkve
  • 8 žlica smeđeg šećera
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 250 g integralnog pšeničnog brašna
  • 2 prstohvata sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 prstohvata mljevenog cimeta
  • 1 prstohvat soli
  • 1 šaka nasjeckanih badema
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije dok pripremate kolač.

U zdjeli umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i još malo miješajte.

Mrkvu ogulite, operite i naribajte te je dodajte smjesi jaja i šećera.

Brašno, sodu bikarbonu, kvasac, cimet i sol dobro pomiješajte u drugoj zdjeli.

Pomiješajte dvije smjese, dodajte nasjeckane bademe i dobro promiješajte kako bi dobilo homogenu smjesu.

Posudu za pečenje namastite uljem kako se kolač ne bi zalijepio, a zatim ulijete smjesu.

Stavite u pećnicu na 40-ak minuta.

Nakon pečenja pažljivo izvadite i ostaviti da se ohladi. Kada se kolač prohladi pospite ga šećerom u prahu.