Ova klasična kombinacija povrtnog quichea uvijek dobro prolazi. Slano, slasno i brzo gotovo – recept je koji je uvijek dobro imati pri ruci kada navrate gosti ili želite zdravu večeru bez puno muke i kuhanja. Osim nadjeva od špinata, sira i luka, tu je recept za tijesto koje možete unaprijed pripremiti, spremiti u zamrzivač i uvijek imati pri ruci
Kore s kvascem za quiche i tart imaju znatno rustikalniji okus, u usporedbi s onima u francuskom stilu. Njima je također znatno lakše rukovati – ne pucaju i ne kidaju se. Osim toga, ovako pripremljeno tijesto možete držati u zamrzivaču, pa će sama priprema quichea biti doista ekspresna. Pomiješajte prokuhani špinat, dinstani luk i sir u nadjev za prste polizati, sve istresite u kalup i ubacite u pećnicu.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 2 žličice aktivnog suhog kvasca
- ¼ žličice šećera
- veliko jaje, sobne temperature, istučeno
- 60 ml maslinovog ulja
- 130 g integralnog brašna
- 130 g bijelog brašna
- ¾ žličice soli
Potrebni sastojci za nadjev:
- 500 g svježeg špinata, opranog i kratko prokuhanog ili 350 g baby špinata, samo opranog
- žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- srednji luk, sitno nasjeckan
- sol i svježe mljeven papar po želji
- žličica svježeg lišća majčine dušice, grubo nasjeckanog ili 1/2 žličice suhog lišća
- 4 jaja
- 175 ml mlijeka
- 60 g tvrdog sira, najbolje gruyere, no možete staviti i grana padano ili gaudu
- 30 g svježe naribanog parmezana
Priprema tijesta:
Kvasac otopite u pola šalice mlake vode, dodajte šećer i ostavite da odstoji dok smjesa ne postane kremasta, oko pet minuta. Umutite jaje i maslinovo ulje. Brašno i sol pomiješajte i umiješajte u smjesu kvasca. Sjednite sve sastojke, miješajući ručno ili uz pomoć miksera. Miješajte tijesto sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a po potrebi dodajte malo brašna.
Nakon toga prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu te ga lagano umijesite nekoliko puta, dodajući brašno po potrebi, ali samo dok ne postane glatko - nemojte pretjerivati. Tijesto oblikujte u loptu, a zatim ga stavite u blago nauljenu zdjelu. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže otprilike jedan sat.
Nakon što se tijesto diglo stavite ga na blago pobrašnjenu površinu, lagano ga izmijesite nekoliko puta i izrežite na dva jednaka dijela. Bez gnječenja svaki komad oblikujte u kuglu. Tijesto lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji pet minuta. Zatim ga razvaljajte u tanke krugove i njime obložite kalup za pečenje. Ako tijesto ne koristite odmah, zamrznite ga kako se ne bi previše diglo. Možete ga i direktno iz zamrzivača staviti u pećnicu.
Priprema quichea:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite kalup za pečenje tarta promjera 25 cm i obložite ga polovicom pripremljenog tijesta. Dok pripremate nadjev, tijesto i kalup držite u hladnjaku.
Kuhajte špinat centimetar iznad kipuće vode dvije do tri minute, dok ne uvene. Nakon toga ga kratko isperite pod hladnom vodom, ocijedite i usitnite na srednje sitne komadiće.
U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i dodajte luk. Dinstajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast. Dodajte špinat, majčinu dušicu, sol i papar po ukusu, a zatim promiješajte. Maknite s vatre.
Umutite jaja u velikoj zdjeli. Posolite po ukusu, a zatim dodajte mlijeko. Dodajte smjesu sa špinatom, zatim sireve. Sve istresite u kalup za tart. Stavite u pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, dok se tart ne stegne i počne dobivati boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja. Poslužite toplo ili sobne temperature.