Tradicionalni kolač sa sjevera Italije je prekrasna ljetna slastica – pravi raj za nepca, ali i oči. Vrlo lagan za pripremu, a tako božanstvenog okusa, predstavlja jedan od klasičnih primjera talijanske kuhinje koji savršeno spaja jednostavnost pripreme, uobičajene sastojke i konačan rezultat koji oduševljava okusom
Brašno, jaja, ricotta, malo mlijeka i maslinovog ulja, maslac, šljive i za kraj, šećer – samo to je potrebno za ovu jednostavnu, a tako ukusnu slasticu. Sve sastojke stavite u zdjelu, dobro promiješate i stavite peći. Za pola sata uživat ćete u tartu koji će oduševiti sve ukućane.
Potrebni sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g ricotte
- 70 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 90 ml mlijeka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 jaje, umućeno
- 20 svježih šljiva, prepolovljenih i bez koštica
- Maslac za podmazivanje kalupa
Priprema:
Pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, ricottu, šećer, prašak za pecivo i sol u većoj zdjeli. Nakon toga dodajte mlijeko, ulje i jaje dok ne dobijte glatko tijesto koje se može izraditi rukama. Ako je tijesto presuho, dodajte malo više maslinovog ulja ili mlijeka, žlicu po žlicu. Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da se odmori dok pripremite šljive.
Razvaljajte tijesto na otprilike 2,5 cm visine i stavite u kalup za torte koji ste prethodno namastili maslacem. Pogodna je keramička posuda promjera 26cm, ali i četvrtasti kalup za klasične kolače. Tijesto stavite u posudu i prstima lagano poravnajte površinu. Polovicu šljiva lagano utisnite u tijesto, s prerezanom stranom prema dolje.
Pecite na 200 stupnjeva 30 minuta ili dok šljive ne omekšaju i skuhaju se, a s gornja strana kolača poprimi zlatnu boju.