Kraj ljeta idealan je za uživanje u svim čarima tikvica. Ovo povrće odlično je za različite recepte, no punjene tikvice nekako uvijek osvoje najveći broj gurmana. Ovoga puta pokušajte ih napuniti smjesom riže, sira i šunke i uživajte u odličnom okusu
Ljubitelji tikvica, ali i brzih i vrlo jednostavnih jela s ovim receptom uživat će kako u pripremi tako i u degustaciji. Tikvice izdubite, prepecite i zatim napunite smjesom riže, šunke, jaja i sira. Za vegansku varijantu šunku i jaje zamijenite drugim sastojcima poput tofua ili umaka od različitog povrća. Tako jednostavno, a tako fino!
Potrebni sastojci:
- 2 tikvice
- 250 g šunke narezane na kockice
- 1 rajčica
- 100 g riže dugog zrna
- 1 jaje
- 100 g naribanog sira
- Sol
- Crni papar
- Nasjeckani svježi peršin za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Tikvicama uklonite vrhove, prerežite na pola po duljini, a zatim svaki dio prepolovite.
Tikvice izdubite žlicom pri tome pazeći da ne oštetite stjenke. Meso tikvice stavite sa strane za kasnije.
Izdubljene tikvice stavite u posudu za pečenje s prerezanom stranom prema gore, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Rižu kuhajte 12 minuta u slanoj vodi.
Ogulite i nasjeckajte luk.
Šunku narežite na kockice. Zatim nasjeckajte i izdubljeni dio tikvica. Rajčice ogulite, očistite od sjemenki i nasjeckajte.
U veliku zdjelu stavite nasjeckani luk, jaje, nasjeckanu sredinu tikvica, pola naribanog sira, ocijeđenu rižu, šunku narezanu na kockice i prstohvat soli te svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte, a zatim smjesom napunite izdubljene tikvice.
Napunjene tikvice vratite u posudu za pečenje, posipajte s ostatkom naribanog sira i pecite na 190 stupnjeva između 15 i 18 minuta, dok površina ne porumeni.
Pečene ounjene tikvice servirajte na tanjurima i ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.