Uz hobotnicu su lignje najpoznatije od svih jadranskih glavonožaca. Bilo da su friške, domaće smrznute kalifornijske i patagonske (ili pak lignjuni) mogu se spremati na iste načine kao i sipe ili hobotnice. Postoje razni načini kako ih pripremiti, a jednako su ukusne na tavi, u juhama, pohane i pržene u dubokom ulju ili punjene začinima i sirom. Isprobajte recept za podsušene lignje
Podušene lignje (podušene znači poklopljene, da se pirjaju poklopljeno, u vlastitom soku) jednostavne su za pripremu, a imaju jedinstven mediteranski okus, a uz to se odlično slažu i s povrćem. Iz restorana Bonaca Nova dobili smo njihov recept. Osim što je brzo gotovo, lignje su mekane i prefine kao i njihov 'toć' ili umak.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih lignji
- 1 dcl maslinovog ulja
- 2 dcl bijelog vina
- 1 režanj češnjaka
- peršin, sol, začini
Priprema:
Prethodno očišćene lignje popržiti na tavici uz dodatak maslinovog ulja, maknuti sa vatre, te preseliti u posudu za kuhanje. Popržene lignje posoliti, popapriti, dodati nasjeckani peršinov list, češnjak, kapare i začine, te podlijevati sa ribljim temeljcem i kuhati na laganoj temperaturi.
Po želji moguće je dodati i domaću šalšu od rajčice. Sve skupa pirjati poklopljeno dok tekućina ne ispari. Pri kraju kuhanja dodati 2 dcl bijelog vina, poklopit i pirjati dok lignje u potpunosti ne omekšaju. Tako pripremljeno gotovo jelo poslužiti uz palentu ili kuhani krumpir, savjetuje kuhar poznatog zagrebačkog restorana u Kranjčevićevoj 2.