Kolač od limuna uvijek je dobra ideja, a ovaj jednostavan recept očarat će čak i one koji nisu skloni slasticama s voćem
Kolač od limuna koji uključuje sastojke koje svi imamo u kuhinji, svidjet će se i onima s najzahtjevnijim nepcima jer je sočan, mirisan i ukusan.
Vrlo lako se priprema pa vjerujemo da ni najveće neznalice u kuhinji neće imati problema s izradom.
Ovu varijantu predlaže Saša Vukić koji stoji iza popularnog kulinarskog bloga Sašine kuhinje.
Sastojci:
400g glatkog brašna
pola standardnog paketića praška za pecivo
prstohvat soli
ribana korica pola limuna
100g šećera
1 dl tekućeg jogurta (može i čvrsti, ali ga protresite)
100g maslaca
3 žumanjka
vanilin šećer (ako ga imate)
Nadjev:
3 bjelanjka
sok pola limuna
3 dl jogurta
100g šećera
60g glatkog brašna
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U brašno dodajte prašak za pecivo, malo soli, šećer, ribanu koricu limuna i vanilin šećer (ako ga imate) i dobro promiješajte. Razdijelite jaja i bjelanjke ostaviti sa strane. Žumanjke dodajte u smjesu za biskvit pa dodajte jogurt i narežite maslac. Brzo umijesite loptu tijesta kako se maslac nebi topio i kako ne bi morali zbog toga dodavati još brašna. Sada tijesto podijelite na 4 jednaka dijela (svaka loptica ima 200g).
Spremite u hladnjak na pola sata pokriveno. Kalup premazati i pobrašniti, a višak brašna otresti. Izvadite 4 loptice iz hladnjaka pa na blago pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na dimenzije kalupa. Ispikajte posvuda tijesto vilicom kako se ne bi napuhnulo u pečenju. U bjelanjke dodati šećer, sok pola limuna pa miksajte 5 minuta u čvrst snijeg. U snijeg dodajte brašno i jogurt i dobro promiješajte.
Preko prvog biskvita istresite 1/3 smjese s jogurtom i bjelanjcima pa stavite drugi dio razvaljanog tijesta za biskvit i ispikajte također vilicom ili najbolje čačkalicom. Ponavljajte postupak i završite sa zadnjim slojem biskvita.
Pecite oko 40 minuta na 170 Celzijevih.
Nakon 40 minuta ugasite pećnicu i ostavite je zatvorenu dvadesetak minuta da se kolač slegne i malo ohladi.
Preokrenute kolač, malo pritisnite i poravnajte, pospite sa šećerom u prahu i poslužite. I dobar tek!