Patlidžani punjeni mljevenim mesom pravi su klasik koji se obavezno mora naći krajem ljeta na stolu. Reskog i pomalo gorkastog okusa, odlično se slažu s mljevenim mesom i rajčicom, a ovo fino jelo vrlo je jednostavno za pripremu
Prava je šteta ne iskoristiti ljeto za pravi gurmanski klasik čiju pripremu bez problema mogu svladati i oni manje vješti u kuhinji. Osim što su sjajnog okusa, punjeni patlidžani odlično izgledaju prilikom serviranja pa su odličan izbor ako želite impresionirati svojim kulinarskim vještinama.
U ovom slučaju patlidžani se pune miješanim mljevenim mesom s dodatkom umaka od rajčice, nije potreban umak bešamel, no po želji možete dodati malo naribanog sira.
Potrebni sastojci:
- 2 patlidžana
- luk
- 400 g miješanog mljevenog mesa
- 5 žlica umaka od rajčice
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Patlidžane operite, osušite i prepolovite po duljini.
Na nekoliko ih mjesta zarežite, a zatim stavite u posudu za pečenje i dodajte malo soli i maslinovog ulja. Pecite ih oko 25 minuta.
Očistite i nasjeckajte luk, a zatim ga popržite u tavici s malo maslinovog ulja. Kada luk postane staklast, dodajte meso, začinite, a potom dinstajte dok meso ne porumeni.
Umak od rajčice dodajte mesu, a zatim dobro promiješajte.
Izdubite meso pečenih patlidžana uz pomoć žlice. Izvađeno meso dodajte mljevenom mesu i sve dobro promiješajte.
Dobivenom smjesom napunite izdubljene patlidžane.
Napunjene patlidžane vratite u pećnicu na 10 minuta, a po želji na vrh možete dodati naribani sir.
Nakon pečenja patlidžane stavite na tanjur, pospite s malo svježeg sjeckanog peršina i poslužite.