brzo i fino

Desert za prste polizati: Panna cotta gotova u tren oka s neodoljivim voćnim preljevom

07.09.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Podrijetlom iz talijanske regije Piemont, panna cotta je desert kojem rijetko tko može odoljeti. Vrlo lako se priprema, a za doista sjajan okus dodajte predivan preljev od borovnica koje su savršeno voće za deserte u kasno ljeto

Panna cotta se priprema od vrhnja za šlag, mlijeka, šećera i želatine, a njezin kremast okus obogaćen vanilijom osvaja na prvi zalogaj. Obično se servira uz preljev od crvenog voća, no zašto ne isprobati nešto malo drugačije; preljev od kuhanih borovnica s dodatkom limuna i šećera odličan su izbor.

Potrebni sastojci:

Za panna cottu:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 6 žlica šećera
  • 2 lista želatine
  • Za preljev od borovnica:
  • 250 g borovnica
  • 1 l vode
  • 100 g šećera
  • Sok od jednog limuna

Priprema panna cotte:

Mahunu vanilije rastvorite uzdužno i vrhom noža izvadite sjemenke. Želatinu stavite u hladnu vodu i lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastopi.

U veći lonac stavite vrhnje, mlijeko, šećer i sjemenke vanilije. Tucite pjenjačom sve dok se šećer na rastopi. Stavite na vatru i dodajte želatinu, dobro promiješajte i maknite s vatre.

Smjesu izlijte u vrč, napunite njome šest čaša do dvije trećine njihove visine, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata.

Priprema preljeva od borovnice:

U lonac ulijte litru vode, malo limunovog soka i 100 g šećera. Pustite da zavrije.

Borovnice dobro operite i ocijedite.

Dodajte borovnice u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se dio borovnica ne otopi.

Ostavite umak da se ohladi.

Serviranje:

Izvadite čaše iz hladnjaka, okrenite iz naopako te istresite oblikovanu panna cottu na četiri tanjura. Po vrhu svake panna cotte lagano izlijte malo umaka od borovnice i po želji ukrasite listićima mente.