Podrijetlom iz talijanske regije Piemont, panna cotta je desert kojem rijetko tko može odoljeti. Vrlo lako se priprema, a za doista sjajan okus dodajte predivan preljev od borovnica koje su savršeno voće za deserte u kasno ljeto
Panna cotta se priprema od vrhnja za šlag, mlijeka, šećera i želatine, a njezin kremast okus obogaćen vanilijom osvaja na prvi zalogaj. Obično se servira uz preljev od crvenog voća, no zašto ne isprobati nešto malo drugačije; preljev od kuhanih borovnica s dodatkom limuna i šećera odličan su izbor.
Potrebni sastojci:
Za panna cottu:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 200 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 6 žlica šećera
- 2 lista želatine
- Za preljev od borovnica:
- 250 g borovnica
- 1 l vode
- 100 g šećera
- Sok od jednog limuna
Priprema panna cotte:
Mahunu vanilije rastvorite uzdužno i vrhom noža izvadite sjemenke. Želatinu stavite u hladnu vodu i lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastopi.
U veći lonac stavite vrhnje, mlijeko, šećer i sjemenke vanilije. Tucite pjenjačom sve dok se šećer na rastopi. Stavite na vatru i dodajte želatinu, dobro promiješajte i maknite s vatre.
Smjesu izlijte u vrč, napunite njome šest čaša do dvije trećine njihove visine, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata.
Priprema preljeva od borovnice:
U lonac ulijte litru vode, malo limunovog soka i 100 g šećera. Pustite da zavrije.
Borovnice dobro operite i ocijedite.
Dodajte borovnice u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se dio borovnica ne otopi.
Ostavite umak da se ohladi.
Serviranje:
Izvadite čaše iz hladnjaka, okrenite iz naopako te istresite oblikovanu panna cottu na četiri tanjura. Po vrhu svake panna cotte lagano izlijte malo umaka od borovnice i po želji ukrasite listićima mente.