Semifreddo je talijanski ledeni desert božanstvenog okusa. Vrlo lako se priprema, a njegov slatki okus oduševit će i one najizbirljivije. Iskoristite sezonu borovnica i uživajte u ovoj savršenoj ljetnoj slastici
Obožavate slatko, no kuhanje po ljetnim vrućinama vam nije baš tako drago? Onda je semifreddo vaš idealan odabir, a u ovaj tradicionalni talijanski desert dodajte borovnice koje su sada u sezoni. Recept za semifreddo s borovnicama podijelila je Karmela Vukov Colić na svom blogu ciao-karmela.eu, a okus će vas sigurno oduševiti.
Potrebni sastojci:
- 1 šalica borovnica
- 1 žlica vode
- 3 žlica šećera
- 3 jaja
- 5-6 žlica šećera u prahu
- 250 g mascarponea
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja
- Otprilike 8 piškota (ovisno o veličini kalupa)
- Malo mlijeka za umakanje piškota
Priprema:
Prvo pomiješajte šalicu borovnica s žlicoml vode i 3 žlice šećera, a zatim kuhajte 7-10 min. Ohladite.
Uzite tri najsvježija jaja koja imate. Bjelanjke utucite u čvrsti snijeg, a žumanjke istucite sa 5 do 6 žlica šećera u prahu. Dodajte 250 g mascarpone sira. Promiješajte. Ubacite unutra 200 ml tučenog slatkog vrhnja (šlaga). Opet promiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Posudu (najbolje bi bilo silikonsku jer će biti lakše kolač izvaditi, ali može i običan kalup za kolač) prekrijte prozirnom folijom. Unutra stavite pola kreme. Po kremi rasporedite pola kuhanih borovnica, a ostatak umiješajte u preostalu kremu tako da postane ljubičasta. Tom kremom napunite kalup do vrha.
Piškote (otprilike 8, no to ovisi o kalupu) namočite u mlijeko i poslažite po kolaču. Nemojte pritiskati kolač. Sve zajedno prekrijte komadom prozirne folije i stavite u zamrzivač preko noći. Izvadite 2 sata prije posluživanja: maknite gornju foliju, kolač preokrenite na tanjur i maknite foliju koja je bila u kalupu. Ukrasite svježim borovnicama i poslužite.