Čokoladni kolač uvijek je dobrodošao desert, a za pripremu ovog bit će vam potrebno svega nekoliko minuta dok sastojke već vjerojatno i imate u kuhinjskom ormarićima
Obožavamo recepte koji su za prste polizati, zahtijevaju minimalno pripreme i brzo su gotovi. Uz to, za ovu slasnu čokoladnu poslasticu nije vam potreban ni mikser, a čak ne morate ni potrošiti jaja. Baš fino i praktično.
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna
- 45 g nezaslađenog kakaa
- 1 žličica sode bikarbone
- 200 g šećera
- Prstohvat soli
- 75 ml neutralnog ulja (poput kukuruznog, repičnog ili biljnog)
- 240 ml hladne vode
- 1 ½ žličica vanilije
- 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa
- Šećer u prahu, za ukras
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, šećer i sol. Prosijte.
U posebnoj posudi umutite vodu, ulje, vaniliju i ocat.
Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Miješajte sve dok se ne razbiju grudice. Mutite dok smjesa ne postane glatka ili je protisnite kroz cijedilo.
Dobivenu glatku smjesu izlijte u namašćeni kalup promjera 23 cm. Kalupom laganu lupnite nekoliko puta po stolu kako bi se smjesa izravnala i kako bi izašli nakupljeni mjehurići zraka.
Pecite 25 do 30 minuta.
Prohladite prije vađenja iz kalupa, a zatim kolač pospite šećerom u prahu ili po želji prelijte glazurom.