Biskvit kolače teško je ne voljeti, a ljepota ovih recepata krije se u velikim mogućnosti kombiniranja i dodavanja sastojaka koja mogu zadovoljiti baš svačija nepca. U lijeno subotnje poslijepodne odličan je onaj s dodatkom limuna koji će se savršeno spojiti s poslijepodnevnom kavicom ili čajem, a možda malo ostane i za doručak
Biskvit kolač odnosi se na jednostavan recept koji uključuje osnovna četiri sastojka: jaja, brašno, šećer i maslac. Ostatak recept pogodan je dodavanje sastojaka po želji, a najčešće se peče u pravokutnom klupu za recept ili pak ono za kuglof. Za prohladni vikend idealan je onaj s dodatkom limuna u kojem se neodoljivo prožimaju slatki okus i svježa, kiselkasta aroma limuna naglašena glazurom, koji će tako dobro ići uz šalicu kave ili čaja.
Potrebni sastojci:
Za kolač:
- 200 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 jaja
- 1 limun
- 350 g brašna za kolače
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 2 čajne žličice kvasca u prahu
- 4 žlice mlaćenice
- 1 prstohvat soli
- Za glazuru:
- 3 žlice limunovog soka
- 100 g šećera u prahu
- 3 žlice vode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kalup za pečenje namažite s malo maslaca.
Operite, osušite i naribajte koricu limuna te iscijedite sok.
Prosijte brašno, sodu bikarbonu i kvasaca, a zatim dodajte sol i limunovu koricu. Promiješajte.
Maslac izmiksajte sa šećerom tako da dobijete homogenu smjesu. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i dobro izmiksajte.
Dodajte limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
Polako dodajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sodu bikarbonu, koricu limuna i sol) s jedne strane i mlaćenicu s druge strane, miješajući dok se svi sastojci ne sjedine.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta na 180 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice, pustite da se prohladi i odvoji od kalupa, a zatim ga okrenite i izvadite kolač.
Za glazuru u srednju zdjelu stavite šećer u prahu i dodajte limunov sok i vodu, snažno miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu srednje gustoće.
Ohlađeni kolač prelijete glazurom i uživajte.