U toplini svoga doma uz malo truda možete napraviti mini knedle s punjenjem od badema posipane šljokicama
Germknedle su tradicionalni specijalitet bečke, češke i bavarske kuhinje, a sastoje se od kuhanog tijesta punjenog džemom te prelivenog kremom od vanilije i makom. Ova poslastica posljednjih sezona veliki je street food hit zagrebačkog Adventa.
Za knedlice iz kućne radinosti potrebni su vam sljedeći sastojci:
- ½ kilograma glatkog brašna
- 2,5 dcl mlijeka
- kvasac
- 100 grama maslaca
- žličica soli
Umijesite tijesto i pričekajte da se udvostruči. Potom razvaljajte tijesto i uzmite okrugli kalup ili čašu (ovisno koju veličinu hoćete). Utisnite kalup u tijesto i napravite knedle koje možete puniti čime god želite, a neki od prijedloga su pekmez od šljive ili badem krema, kakvu favoriziraju majstori iz kućice Lumperaj, u čijim delicijama možete uživati na zagrebačkom Adventu.
Za kremu od badema potrebna su vam:
- 4 žumanjka
- 20 dkg šećera
- 2 dl mlijeka
- 15 dkg maslaca
- 20 dkg badema
Nakon što ste knedle skuhali na pari do 20 minuta prelijte ih kremom od badema i po želji posipajte jestivim šljokicama u blagdanskom duhu.