BLAGODAT ZA ZDRAVLJE

Nakon ovog odmah ćete poželjeti jesti začinjenu hranu

07.03.2014 u 08:46

Bionic
Reading

Iako je uvriježeno mišljenje da je začinjena i ljuta hrana nezdrava, neki zanimljivi podaci će vas u potpunosti razoružati. Začini bogati antioksidansima, uništavaju kancerogene sastojke, štite od respiratornih bolesti i pročišćavaju um

Evo zašto su ljuti začini zdravi.

Mogu potaknuti i poboljšati učinkovitost držanja dijete 

Začin: crvena ljuta paprika (uključujući chilli, jalapeño)

Naime, ljudi nakon što pojedu nešto začinjeno crvenom paprikom konzumiraju 75 kalorija manje nego kad pojedu neku manje začinjenu hranu, pokazale su brojne studije. Osim toga, istraživanja sa Sveučilišta Purdue otkrila su kako sastojci iz ljute paprike poznati kao capsaicinoidi (koji daju onu goruću senzaciju okusa), smanjuju želju za masnom, slanom i slatkom hranom.

Ljuta paprika ima i još jedan blagotvoran učinak na sagorijevanje masnoća u tijelu. Naime, kada taj sastojak dođe do crijeva, šalje signal tijelu da pojača aktivnost stanica masnoće u tijelu; povećava se tjelesna temperatura i kalorije brže sagorijevaju.
No ljutu papriku treba upotrebljavati u malim količinama. Pola čajne žličice po jednom jelu.

Pomažu vam bolje disati

Začin: kurkuma ili žuti pigment u tom začinu koji se zove kurkumin

Stoljećima su ajurvedski doktori koristili kurkumu u liječenju respiratornih problema. Sada napokon i (zapadna) medicina dolazi do rezultata, baziranih na istraživanjima na životinjama, da taj začin štiti pluća od iritacije, ali i zagađivača iz duhanskog dima, prašine, virusa.
Smanjuje mogućnost pojave respiratornih problema, astme, laringitisa, bronhitisa i drugih bolesti dišnog sustava. Kurkumu je najbolje dodavati pri kraju kuhanja jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva. 


Začini vam mogu pročistiti um, doslovce

Začini: ružmarin, cimet i zelena metvica

Iako su istraživanja još u ranoj fazi, postoje neki dokazi da mogu reducirati simptome Alzheimera ili malo usporiti napredovanje.
U jednom istraživanju na miševima visoke doze ružmarina i zelene metvice poboljšali su pamćenje kod onih životinja koje su pokazivale znakove gubitka pamćenja povezanog s godinama. Naime, antioksidansi iz tih začina mogu smanjiti stres u područjima mozga koja kontroliraju pamćenje i učenje. S obzirom na to da je istraživanje u ranoj fazi, stručnjaci preporučuju da se koriste samo one količine ovih začina potrebne za kuhanje.

Mogu reducirati štetu koju organizmu učine visoko masna jela

Začini: kurkuma, origano cimet, ružmarin, paprika, češnjak

Istraživanje sa Sveučilišta Pennsylvania pokazalo je kako jelo od piletine u umaku od kokosa s rižom, sirom i keksima za desert mijenja razinu triglicerida u krvi i razinu inzulina.

Dok isto jelo ako se konzumira uz mali dodatak začina, curryja u umaku i cimeta u kolačima daje potpuno drugačije rezultate. Odgovor triglicerida pao je za 31 posto, a rast inzulina se smanjio za 21 posto. Kurkuma i češnjak sadrže antioksidanse koji poboljšavaju senzibilnost inzulina, kaže Ann Skulas-Ray, autorica studije. Najbolje je koristiti dvije jušne žlice tih začina po jednom jelu.

Smanjuju kancerogene tvari u roštilju

Začini: ružmarin, kurkuma, galangal, kineski đumbir

Naime, prilikom roštiljanja na temperaturama iznad 200 stupnjeva Celzijevih, u mesu nastaju heterociklički amini (HCAs), koji se povezuju s određenim vrstama tumora, rakom grudi, prostate, jetre. No istraživanja sa Sveučilišta Kanzas pokazala su kako kako mariniranje ili premazivanje mesa ružmarinom smanjuje nastanak HCAs oko 61 do 70 posto.  Slično je i s tajlandskim začinima koji reduciraju stvaranje heterocikličkih amina od oko 40 do 42 posto. Antioksidansi iz začina blokiraju stvaranje toksina.

Prilikom roštiljanja treba izbjegavati slatke umake jer oni povećavaju razine heterocikličkih amina, a sve zbog izloženosti šećera visokim temperaturama. Začina treba koristiti toliko da možete premazati obje strane mesa.