revolucionarno istraživanje

Napokon znamo što se događa u trudnoći: Evo kako se mozak majke mijenja i što to znači

19.09.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Za razliku od svih ranijih istraživanja koja su pokazivala promjene u mozgu prije i poslije trudnoće, sada znamo što se događa unutar devet mjeseci

Znanstvenici su završili prvo istraživanje u povijesti koje je dokazalo da se mozak trudnica uistinu fizički promijeni tijekom devet mjeseci te utvrdili da dolazi do smanjenja sive tvari i povećanja bijele tvari.

Siva tvar je vrsta tkiva koja se nalazi u mozgu i leđnoj moždini i igra veliku ulogu u kognitivnim sposobnostima, pamćenju, emocijama i kretanju. S druge strane, tkivo koje doživi povećanje, bijela tvar, nalazi se dublje u mozgu, pomaže tijelu u obradi informacija i povezuje regije koje šalju i primaju signale.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što se događa s mozgom žene u trudnoći?

Otkriće bi moglo ukazivati ​​na to da je mozak odrasle osobe sposoban proći dulje razdoblje adaptivnih strukturnih i funkcionalnih promjena koje bi mogle pomoći prilagoditi ponašanje buduće majke i povezivanju s djetetom.

'Majčin mozak prolazi kroz jasne promjene tijekom trudnoće i sada konačno možemo vidjeti kako se sve odvija', rekla je u izjavi Emily Jacobs, čiji je laboratorij na Sveučilištu Santa Barbara vodio istraživanje.

Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Neuroscience, s tvrdnjom da se siva tvar smanjila kako se proizvodnja ženinih hormona povećavala tijekom trudnoće. No, to nije nužno loše.

'Fino podešavanje' u trudnoći

Naime, promjena bi zapravo mogla značiti 'fino podešavanje' veza moždanih živčanih stanica, poznatih kao neuroni. Ovaj proces nije različit od onoga što se događa mozgovima ljudi tijekom puberteta, kada se mozak preoblikuje. Iako je smanjenje sive tvari bilo vidljivo tijekom duljeg razdoblja nakon rođenja.

Suprotno tome, povećanje bijele tvari bilo je kratkotrajno i doseglo je vrhunac u ženinom drugom tromjesečju trudnoće prije nego što se vratilo na razine prije poroda. Upravo to je bila promjena koju nitko prije nije uvidio.

'Ovo gotovo da možemo zamisliti kao komad mramora, a mi ga dodatno urezujemo i oblikujemo. Svake godine trudno je oko 140 milijuna žena. Da su ovo loše promjene koje se događaju mozgu, ovo ne bi bio toliko uobičajen fenomen. Riječ je o osnovi našeg reproduktivnog života', rekla je Laura Pritchet, koautorica studije.

Pritchet i autori studije napominju da je prethodno postojao jaz u razumijevanju onoga što se mijenja u mozgu tijekom devet mjeseci trudnoće jer su prethodne studije napravile snimke mozga prije i poslije trudnoće.

Ovo istraživanje trebalo bi pomoći u boljem razumijevanju prilagodbe mozga, uključujući rizike od postporođajne depresije i drugih neuroloških problema.