Kruh s bananom ili banana bread s razlogom je američki klasik među kolačima, jednostavan i preukusan, a i savršen razlog da one prezrele banane ne završe u smeću. Bonus je i što za njegovu pripremu trebate izdvojiti svega 10 minuta
Ovaj kolač je zahvalan i iz razloga što sve sastojke vjerojatno u svakom trenutku imate u svojoj kuhinji, a jedino na što trebate paziti je da banane budu prezrele. Banana bread je naime najbolji kad su banane prezrele i tamno smeđe kore.
Potrebni sastojci:
- 110 g maslaca
- 2 velika jaja
- 130 g smeđeg šećera
- 60 ml mlijeka
- žličica ekstrakta do vanilije
- 3 prezrele banane
- 1 žličica sode bikarobne
- prstohvat soli
- pola šalice nasjeckanih badema, oraha ili lješnjaka...
- 100 g nasjeckane tamne čokolade
- 250 g brašna
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C, a duguljasti kalup obložite papirom za pečenje.
Izmiksajte maslac (sobne temperature) sa šećerom te mu nakon nekoliko minuta dodajte jaja i nastavite s miksanjem sve dok smjesa ne postane glatka.
Sad u smjesu dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije te još jednom dobro izmiješajte.
Banane zgnječite vilicom i dodajte u smjesu.
U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu te ih dodajte u smjesu. Silikonskom spatulom nježno sve izmiješajte dok se sastojci ne sjedine, a brašno ne bude više vidljivo.
Na kraju u smjesu dodajte po želji nasjeckanu tamnu čokoladu i/ili orašaste plodove i još jednom nježno izmiješajte.
Smjesu istresite u pripremljeni kalup i pecite 50 do 65 minuta. Vrh kolača mora biti karameliziran i tamno smeđe boje, a čačkalica kad je zabodete i izvadite iz kolača mora biti suha. Vrijeme pečenja ovisi naime o vlažnosti i količini šećera u bananama pa je najbolje da nakon 50 minuta pečenja svako 5 minuta provjeravajte kolač.
Ostavite kolač barem 20-ak minuta u kalupu da se polako hladi kako biste ga lakše izvadili.