NAJLJEPŠI UKRAS

Ne traži mnogo: Kako da vaš fikus izgleda spektakularno tijekom cijele godine

28.03.2021 u 23:14

Bionic
Reading

Fikus je jedna od omiljenih sobnih biljaka, koju obožavaju sve generacije pa ne čudi što je čest prizor u skladno uređenim interijerima kakve viđamo po Instagramu. Razlog njegove popularnosti je jednostavan, nije pretjerano zahtjevan, a izgleda efektno

Fikusi zahtijevaju jako malo pažnje i njege što ih čini odličnim izborom i za one koji se ne mogu pohvaliti 'zelenim rukama'. Pripada Moraceae obitelji i ima ga više od 800 vrsta. Iako ima velikih razlika među njima, većina fikusa zapravo ima jednake potrebe, što znači da zahtijevaju jednaku njegu.

Potječu iz tropskih krajeva pa se stoga uzgajaju unutra, no u unutrašnjim prostorima nikad neće narasti kao u svom izvornom okruženju gdje znaju biti visoki i po nekoliko metara. Među brojnim vrstama fikusa posebno su omiljena Ficus benjamin i Ficus elastica te Ficus lyrata.

Ficus benjamina je jedna od najpopularnijih vrsta sobnog bilja, a prepoznat ćete ga pod tankim grančicama i malim, ovalnim listovima koji su blago zašiljeni. Ficus lyrata ili lirasti fikus jedna je od najefektnijih vrsta ove biljke. Iz njegovih vertikalnih, malo razgranatih stabljika izrastaju veliki, tamnozeleni listovi valovitog ruba. Zahtijeva puno indirektne svjetlosti i vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Ne podnosi propuh i suh zrak pa mu je stoga potrebno listove prskati tijekom cijele godine.

Fikusi su tropske biljke pa im treba topla okolina da bi napredovali, stoga im odgovara temperatura između 16 i 20 ºC stupnjeva. Držite ih na dobro osvijetljenim mjestima, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti, a najviše svjetla od svih vrsta traži Ficus elastica. Poznat je i kao fikus gumijevac, a lako se može prepoznati po bujnom zelenom lišću bogatog, voštanog sjaja čija je boja trajna tijekom cijele godine.

Pazite kako ih zalijevate

Svim vrstama fikusa najteže pada suh zrak, a osim redovitog zalijevanja potrebno ih je s vremena na vrijeme prskati odstajalom vodom sobne temperature, pogotovo tijekom toplijih mjeseci. Ljeti ga je potrebno češće zalijevati, oko dva puta tjedno, a u zimskim mjesecima bit će dovoljno jednom u dva tjedna.

Kako ga presaditi

Fikusi vole mekano i pomalo kiselkasto tlo s dobrom drenažom. Dobro je staviti komad cigle ili kamena na dno tegle u kojoj je posađen kako bi se iscijedio višak vode. Budući da relativno brzo raste svake dvije godine potrebno je promijeniti zemlju i lonac kako bi korijenje imalo dovoljno mjesta.

Kako ga nahraniti

Kako bi rastao i razvijao se treba ga hraniti s tekućim gnojivom razrijeđenim u vodi. To treba raditi svaka dva tjedna tijekom proljeća i ljeta. Poželjno je da gnojivo sadrži visok postotak tekućeg dušika, ali i da ima fosfor i kalij kao i mikronutrijente poput magnezija, kalcija, cinka…

Orezivanje bez straha

Orezivanjem ćete držati visinu svog fikusa pod kontrolom jer se lako otme kontroli i razgrana, a može narasti i do dva metra. To se radi u proljeće uklanjanjem mladića i grana za koje ne želite da dalje rastu. Tako ćete podariti svojoj biljci kompaktan i dekorativan izgled. Budući da fikus u granama ima mliječnu tekućinu, ona curi kad se orezuje ili slomi. Spojevi unutar soka mogu uzrokovati iritaciju kože i, kako ističu stručnjaci, mogu djelovati na ljude alergične na lateks.

Na te je grane dobro nanijeti pastu za zacjeljivanje koju možete naći u biljnim apotekama, a to svakako napravite nakon svakog orezivanja ili slučajnog lomljenja grana.

Što se događa s mojim fikusom?

Iako fikusi nisu česta meta nametnika i bolesti, znaju se razboljeti, a nepravilna njega ih također može dokrajčiti. Da nešto nije u redu vidjet ćete najprije po listovima.

Ako listovi opadaju: vjerojatno nema dovoljno svjetla.

Listovi žute i venu: previše ste ga zalijevali. Provjerite je li zemlja vlažna i ne zalijevajte ga dok ne bude potpuno suha. Tog bi se pravila trebali držati i inače – zalijevajte biljku tek kad se zemlja osuši.

Listovi imaju crvene točkice s donje strane: ovo je znak da ga je napao crveni pauk. Napadnutu biljku smjesta izdvojite, a donju stranu listova isperite mlakom vodom nekoliko puta tjedno ili otopinom kalijeva sapuna. Neko vrijeme pregledavajte biljku kako bi bili sigurni da je opasnost prošla.