Na Badnjak se u većini domova tradicionalno objeduje riblji ručak ili večera, a najpopularniji izbor uvijek je bakalar. Ako niste ljubitelj bakalara, zašto ne biste isprobali neki od naših brzih i jednostavnih recepata
Na Badnjak u mnogim obiteljima postoji tradicija posta i konzumiranja ribljih jela. Dok se u kontinentalnoj Hrvatskoj često jede šaran, u mjestima na moru je to obično bakalar. No mi smo vam pripremili izbor raznih jela od ribe, kako bi svatko našao ponešto za sebe.
1.Namaz od bakalara
Tradicionalni bakalar na bijelo koji se jede u jušnoj varijanti, ovoga puta pripremite u obliku namaza koji se odlično poslužiti kao predjelo i zasititi vaše goste. Recept potražite ovdje.
Potrebni sastojci:
- 200 g kuhanog bakalara
- 500 g krumpira
- sol i papar
- 2 dl maslinova ulja
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 5 g crnila sipe
- 2 jušne žlice majoneze
- 2 češnja češnjaka
- mala vezica peršinova lista
2.Tuna steak
Odrezak tune brz je i jednostavan obrok čija priprema ne zahtijeva mnogo. Zato će na ionako užurbani i kaotični Badnji dan uz se ostale obveze, biti idealna opcija za obrok uz prilog blitve s krumpirima ili pak pržene krumpiriće.
Odrezak tune peče se otprilike minutu na svakoj strani, kako biste postigli srednju jačinu pripremljenog mesa tune, u žargonu popularno medium. Nekoliko bitnih savjeta za pripremu potražite ovdje.
3. Pašteta od tunjevine
Pašteta od tunjevine iz konzerve također je jedno vrlo zasitno predjelo koje će uveseliti vaše goste, a njezina priprema stvarno ne oduzima previše vremena ni vještine budući da većinu posla odrađuje blender.
Potrebni sastojci:
- Tuna u komadima ili komadićima, iz vrećice (pronaći u delikatesnom ribljem shopu) ili u konzervu
- Tri tvrdo kuhana žumanjka
- Tri velike žlice maslinova ulja
- Velika žlica kapara
- Pet manjih krastavaca
- Tri režnja češnjaka
- Dvije male žličice senfa
- Dvije/ tri žlice kiselog vrhnja
- Par kapi limunova soka
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, krastavce i češnjak prethodno usitnite kako bi u blenderu postupak išao jednostavnije. Miksajte dok se sastojci ne sjedine i krupne namirnice usitne. Ukoliko vam smjesa ispadne pregusta dodaje ulja ili vrhnja, a ukoliko je pak prerijetka dodajte još tunjevine.
4.Lignje na korčulanski
Namirnica koju mnogi biraju tijekom zimskih blagdana je lignja. Mi vam donosimo recept ovih slasnih morskih plodova za koji će vam biti potrebno:
- 80 dkg lignje
- 80 dkg kuhanog krumpira
- svežanj peršina
- cijeli češnjak
- sol i papar
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- lovorov list
Recept potražite ovdje.
5.File kovača s pireom od batata i celera
Za sve one koji preferiraju laganije obroke Fisherija delikatesni shop predlaže recept fileta kovača, vrlo cijenjene morske ribe uz pire od batata i celera, te hrskavu salaticu.
Potrebni sastojci:
- file kovača
- batat
- krumpir
- celer
- mrkva
- paprika
- salata
Priprema:
Ukoliko ste kupili smrznuti file kovača prvo ga u hladnoj vodi otopite. Potrebno ga je dobro otopiti, u sebi sadrži mnogo vode. Zatim skuhajte batat, celer i krumpir koji ste prethodno narezali na kockice. Za to vrijeme pripremite salatu. Mrkvu i papriku narežite na sitne trakice, a salatu očistite, ovdje je korištena salata hrastov list. Blago začinite limunom i soli. Skuhani krumpir, batat i celer uz dodatak maslaca i mlijeka pretvorite u pire, za bolju teksturu pomoći će mikser. Ribu dobro iscijedite i papirom blago uklonite višak tekućine s nje. Potom je stavite na zagrijanu tavu nekoliko minuta na obje strane. Pripazite da dok pržite stranu ribe gdje je koža, plosnatom hvataljkom pritisnite drugu stranu kako bi file ostao ravan.