UZ NJU SE I MRŠAVI

Nekad je bila hrana za siromašne, a sad je svi traže

Bionic
Reading

Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata repa je bila osnovna namirnica koja se upotrebljavala za pripremu raznih jela, od juha i variva do gulaša i složenaca, a nerijetko su se od nje spravljale marmelade i kolač

Neki su je kiselili, a neki sušili i mljeli pa zatim koristili kao zamjenu za kavu. Vjeruje se da repa potječe s područja Mediterana te da je u srednjem vijeku donesena u sjevernu Europu odakle se proširila po svijetu.

Nakon ratnih razdoblja i postupno veće dostupnosti hrane, repa postaje zapostavljena u prehrani i najčešće se upotrebljava kao hrana za stoku.

Posljednjih nekoliko godina raste svijest o ovom zimskom povrću. Razlog je to što sadrži mnogo vitamina i minerala, najviše provitamina A i vitamina C, kalija, kalcija, natrija i fosfora.

Sadrži malo proteina, dosta ugljikohidrata u obliku šećera, bogata je vlaknima te lako probavljiva, a zbog visokog udjela vode, s malo masti, a time i malo kalorija, repa je idealna namirnica za redukcijske dijete.

Repa sadrži gorušičino ulje i eterično ulje sa sumporom pa ima blago protuupalno, dezinfekcijsko i antibiotičko djelovanje.

Iako se najviše u prehrani koristi njezin korijen, svježe zeleno lišće repe i nekoliko je puta bogatije vitaminima, mineralima i antioksidansima. Gornji zeleni dio dobar je izvor vitamina A i C te vitamina K, karotenoida, ksantina, luteina.


Svježe zeleno lišće repe bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima

Maleni korijeni repe imaju delikatan, slatki okus i mogu se jesti sirovi na salatu.

Kako napreduju u veličini, okus postaje izraženiji, a tekstura drvenasta. Mogu se skladištiti na nižim temperaturama i koristiti tijekom zimskih mjeseci.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva, uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni, kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.


Repa ima gorak i blago slatkast okus. Snižava pittu i upale u organizmu, a dobra je za sve tri doshe. Preporučujem ju jesti svježu, pripremljenu kao varivo.

Recept za varivo od svježe repe

Potrebni sastojci

pola repe
Jedna žuta mrkva
Jedna narančasta mrkva
Jedna poriluk
2 češnja češnjaka
2 cm naribanog korijena đumbira
½ žličice sjemenke gorušice
papar, morska sol

Priprema

Na malo ulja staviti sjemenke gorušice da blago popucaju te dodati usitnjen češnjak i nariban đumbir, dodati narezan poriluk i pirjati tri minute.

Mrkvu i repu narezati na kockice. Zakipiti vodu te ju dodati na pirjanje i u nju staviti kuhati kockice narezanog povrća, papar i sol. Kuhati oko 10 minuta. Dodati ostatak ulja i sitno nasjeckan peršin i kuhati još minutu.

Ovo varivo izvrsno je sa zapečenom palentom.