Iako su u našoj tradiciji najpopularnije su baklave s orasima, a ova baklava od kokosa moglo bi biti pravo proljetno osvježenje na blagdanskom stolu
Neizostavan dio Uskrsa su uskršnja pogača i šunkica uz dodatke poput rotkvica ili svježeg sira, a blagdani su uvijek i prigoda za ugodne slastice. Među raznim slasticama, na blagdanskim se stolovima često nađe i baklava, a ovog Uskrsa možete se poigrati s nešto drugačijim okusom.
Baklava, omiljeni desert porijeklom s Bliskog istoka, oduševljava svojim slojevima lisnatog tijesta, orašastih plodova i slatkog sirupa. Dok klasična verzija ima punjenje od nasjeckanih orašastih plodova, poput pistacija ili oraha, moderni zaokreti nude razne okuse, uključujući dekadentne dodatke poput čokolade, kokosa ili čak voćne infuzije poput naranče ili maline.
Bez obzira volite li tradicionalni recept ili žudite za inovativnim okusima, baklava obećava senzaciju okusa i tekstura.
Sastojci za baklavu
- 500 g tankih kora za baklavu
- 4 jaja
- 100 g kokosovog brašna
- 1 jogurt od 2,5 dl (čašu jogurta koristite dalje za mjerenje)
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema za baklavu
- Na dnu namašćene tepsije veličine 24x28 cm stavite jednu koru, a ostale kore oblikujte u harmoniku.
- Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i postupno miješajući mikserom dodajte ostale sastojke.
- Velikom žlicom premažite kore oblikovane u harmoniku.
- Pecite baklavu 25 minuta na 180° C.
- Pečenu baklavu izrežite na kocke.
Sastojci za preljev
- 1 čaša vode
- 1 čaša šećera
- sok jednog limuna
Priprema za preljev
- Šećer stavite kuhati s vodom i limunom, a kada tekućina zakipi kuhajte još 5 minuta.
- Vrućim preljevom prelijte topli kolač i poslužite hladno.