Mrkva, bogata beta-karotenom, nije jedino povrće dobro za vid, najnovije je otkriće njemačkih stručnjaka za nutricionizam
Špinat, rajčica, brokula i mango također sadrže beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A.
Prema riječima Silke Restmeyer, glasnogovornice njemačkog nutricionističkog društva, vitamin A štiti očnu rožnicu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.
Beta-karoten je karotenoid, životinjski i biljni pigment koji se nalazi u zelenom povrću i žitaricama, smanjuje rizik od pojave smeđe katarakte i makularnih degeneracija (jednog tipa oštećenja rožnice) koja se obično pojavljuju u starijih osoba i mogu uzrokovati gubitak vida.
Također, antioksidativna svojstva vitamina C i E štite stanice oka od oštećenja uzrokovanog izlaganju suncu. Agrumi su primarni izvor vitamina C, a vitamin E se može pronaći u biljnome ulju, lješnjaku i integralnome žitu.
U jednom istraživanju na tisuću Nijemaca, njih 83 posto je znalo da je mrkva dobra za vid. No, da isti učinak imaju špinat i brokula znalo je samo 32 odnosno 27 posto ispitanih.