Kako biste uspješno prevladali nedostatak toplih Sunčevih zraka, otkrijte osam namirnica koje će vam pomoći da dobijete itekako potrebnu dozu vitamina D čak i kada dani postanu sve tamniji i kraći
Prisiljeni smo oprostiti se od dana u kojima Sunce zalazi u 20 sati i pripremiti se za kraće dane i duge zimske noći. Polaganim smanjenjem Sunčeve svjetlosti prijeti nam opasnost od nedostatka vitamina D, neophodnog za zdravlje kostiju i imunološkog sustava te ključnog saveznika u borbi protiv infekcija i očuvanju zdravlja tijekom zime.
Za ljetnih mjeseci tijelo apsorbira vitamin D tijekom izlaganja suncu. Ironično, kada nam je vitamin D najpotrebniji, dane obično provodimo u zatvorenim prostorima pokriveni slojevima zimske odjeće. Kako bi se nadoknadio njegov nedostatak tijekom hladnijih mjeseci, trebamo jesti masnu ribu, piti obogaćeno mlijeko i općenito unositi proteine bogate antioksidantima. Dodajte ovih osam namirnica u svakodnevnu prehranu te tako ojačajte imunološki sustav i održite zdravlje i zimi.
Losos
Vrlo popularno jelo na društvenim mrežama nije samo bogato vitaminom D, već je i jedan od najboljih izvora omega masnih kiselina i vitamina B-12. Losos smanjuje upalne procese, potiče zdravlje srca i pomaže u održavanju elastičnosti kože.
Gljive
Uz više od 10.000 vrsta gljiva koje možete izabrati, najbogatije vitaminom D su shiitake, šampinjoni, bukovače i vrganji. Bogate antioksidantima i vlaknima, gljive su jedna od najboljih zimskih namirnica.
Žumanjak
Bez obzira volite li ih slabije ili dobro kuhane i pečene, žumanjci su prepuni esencijalnih minerala, vitamina i proteina. Potiču zdravlje imunološkog sustava, snižavaju krvni tlak te smanjuju rizik od makularne degeneracije i nastanka mrene.
Naranče
Možda jedan od najomiljenijih izvora vitamina C, naranče su također bogate vitaminom D i kalcijem. A ono što će svi vrlo rado čuti to je da također potiču proizvodnju kolagena, pomažući u postizanju mladenačke i blistave kože.
Konzervirana tuna
Bez obzira na to volite li je ili mrzite, činjenica je da je konzervirana tuna jedan od najboljih izvora vitamina D. Bogata zdravim omega masnim kiselinama i željezom, konzervirana tuna je podcijenjena superhrana.
Obogaćeno mlijeko
Obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi s dodanim hranjivim tvarima bogati su kalcijem, fosforom i kalijem.
Tofu
Dobiven od soje, tofu je prepun vitamina i biljnih minerala. Osim vitaminom D, bogat je željezom, kalcijem i magnezijem.
Ulje jetre bakalara
Stoljećima se tijekom zimskih mjeseci koristilo ulje jetre bakalara da bi se osigurala pravilna apsorpcija vitamina D. Dobiveno od atlantskog bakalara, ulje je pročišćeno i upakirano u kapsule čiji je zadatak ojačati zdravlje kostiju i smanjiti upalne procese u tijelu.