U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima
Imajući na umu potrebe organizma tijekom ljetnih mjeseci, Ekozona je pripremila recept za ljetnu salatu koja se brzo spravlja, a tijelo opskrbljuje energijom i hranjivim tvarima.
Mediteran u salati
300g zelenih mahuna
1 i ½ šalica kuhanog slanutka
1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
300 g seitana narezanog na kockice
prstohvat soli
½ vezice vlasca
ulje
brašno
2 žlice maslinova ulja
1 žlica rižinog octa
1 žlica tamarija
Postupak
Narežite seitan na kockice i uvaljajte u brašno pa popržite na suncokretovu ulju.
Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi.
U loncu zagrijte vodu tri-četiri cm visine, posolite prstohvatom soli i zakuhajte. Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola ili na trećine. Stavite ih u proključalu vodu pa kuhajte pet do sedam minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave. Procijedite mahune i ostavite da se ohlade.
Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da se ohladi. Nasitno nasjeckajte vlasac.
Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac. U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo ulje pa se prelijete preko salate.