Ostatci pečene purice nerijetko se po kući protežu danima, a ovaj recept pomoć će vam da ostatke pretvorite u slasni namaz koji će se brzo pojesti
Nakon blagdana obično smo zatrpani ostacima hrane koji najčešće završe u smeću. Iako pečenu puricu možemo kao hladnu jesti još nekoliko dana nakon, rijetki su oni kojima je po volji danima jesti isto. Upravo zato donosimo recept u kojem će ostaci purice zasjati novim sjajem, a ukusan namaz postat će sastavni dio užine ili večere.
Najjednostavniji način 'davanja novog života ostacima' je kroz bogate salate i namaze, a ovaj put odlučili smo se za namaz od pečene purice i kiselih krastavaca koji će namazu dati svježinu!
Sastojci:
- 200 g ostataka pečene purice (meso sa kostiju)
- 100 g kremastog sirnog namaza (tipa Philadelphia ili neki sličan)
- 2-3 kisela krastavca (po želji, ovisno o ukusu)
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 žlica senfa (po želji)
- 1 žličica majčine dušice (ili drugi začin po želji)
- Sol i papar po ukusu
- 2-3 žlice maslinovog ulja (ili malo majoneze za kremastiju teksturu)
- 1/2 žličice dimljene paprike, češnjaka ili mediteranskih začina (ovisno o vašem ukusu)
Priprema:
- Ostatke pečene purice narežite na male komadiće. Ako je meso još uvijek sa kostima, pažljivo ga skinite i očistite od kostiju.
- Kisele krastavce i ljubičasti luk sitno nasjeckajte. Ako volite okus kiselog, možete dodati malo više kiselih krastavaca.
- U zdjeli pomiješajte meso purice, kremasti sirni namaz, senf, nasjeckane krastavce i luk. Dodajte maslinovo ulje (ili majonezu, ako želite gušću teksturu) i dobro promiješajte.
- Dodajte majčinu dušicu, dimljenu papriku, sol i papar te ostale začine prema ukusu.
- Sve sastojke stavite u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne dobijete željenu teksturu.
- Stavite namaz u hladnjak na najmanje 30 minuta kako bi se okusi sjedinili.
- Namaz poslužite na kriškama svježeg kruha, tostiranog kruha ili kao namaz na krekerima. Ovaj namaz također može biti odličan dodatak uz salate.
neobična arhitektura