zero waste

Ostalo vam je pečene purice od ručka? Evo kako je pretvoriti u ukusni namaz

26.12.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Ostatci pečene purice nerijetko se po kući protežu danima, a ovaj recept pomoć će vam da ostatke pretvorite u slasni namaz koji će se brzo pojesti

Nakon blagdana obično smo zatrpani ostacima hrane koji najčešće završe u smeću. Iako pečenu puricu možemo kao hladnu jesti još nekoliko dana nakon, rijetki su oni kojima je po volji danima jesti isto. Upravo zato donosimo recept u kojem će ostaci purice zasjati novim sjajem, a ukusan namaz postat će sastavni dio užine ili večere.

Najjednostavniji način 'davanja novog života ostacima' je kroz bogate salate i namaze, a ovaj put odlučili smo se za namaz od pečene purice i kiselih krastavaca koji će namazu dati svježinu!

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Sastojci:

  • 200 g ostataka pečene purice (meso sa kostiju)
  • 100 g kremastog sirnog namaza (tipa Philadelphia ili neki sličan)
  • 2-3 kisela krastavca (po želji, ovisno o ukusu)
  • 1 manji ljubičasti luk
  • 1 žlica senfa (po želji)
  • 1 žličica majčine dušice (ili drugi začin po želji)
  • Sol i papar po ukusu
  • 2-3 žlice maslinovog ulja (ili malo majoneze za kremastiju teksturu)
  • 1/2 žličice dimljene paprike, češnjaka ili mediteranskih začina (ovisno o vašem ukusu)

Priprema:

  1. Ostatke pečene purice narežite na male komadiće. Ako je meso još uvijek sa kostima, pažljivo ga skinite i očistite od kostiju.
  2. Kisele krastavce i ljubičasti luk sitno nasjeckajte. Ako volite okus kiselog, možete dodati malo više kiselih krastavaca.
  3. U zdjeli pomiješajte meso purice, kremasti sirni namaz, senf, nasjeckane krastavce i luk. Dodajte maslinovo ulje (ili majonezu, ako želite gušću teksturu) i dobro promiješajte.
  4. Dodajte majčinu dušicu, dimljenu papriku, sol i papar te ostale začine prema ukusu.
  5. Sve sastojke stavite u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne dobijete željenu teksturu.
  6. Stavite namaz u hladnjak na najmanje 30 minuta kako bi se okusi sjedinili.
  7. Namaz poslužite na kriškama svježeg kruha, tostiranog kruha ili kao namaz na krekerima. Ovaj namaz također može biti odličan dodatak uz salate.

neobična arhitektura

Bazen na vrhu brda: Bono Vox preselio u vilu s pogledom kakav se rijetko viđa

Pogledaj galeriju