sočni i aromatični

Nešto posebno: Donosimo tri recepta za pečene krumpire kakve još niste probali

25.12.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Blagdanski stol nezamisliv je bez barem jedne vrste krumpira, a mi vam donosimo recepte za njihovu pripremu na posve drugačiji način

Pečeni krumpiri jedan su od najstarijih recepata uopće, a kada je riječ o božićnom ručku na kojem se, barem prema tradiciji, uvijek servira pečeno meso, ovaj prilog postaje neizostavan.

Kako napraviti pečene krumpire na drugačiji način?

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Krumpir narezan na ploške ili trakice i zapečen u plehu u kojem pečete meso apsolutno je nepogrešiva opcija, na koju zasigurno nitko neće imati prigovora.

No, ako vam je to malo dosadilo i radije biste na stol stavili nešto efektnije, sočnije i modernijih okusa, donosimo recepte za očaravajuće pečene krumpire pripremljene na malo drugačiji način.

Aglio e olio

Svjetski slavna tjestenina Aglio e olio (češnjak i ulje) s razlogom uživa toliku popularnost - brzo je gotova, jednostavnih okusa, a toliko ukusna.

Tko kaže da i krumpire ne možemo pripremiti na isti način? Kulinarski stručnjak i kolumnist New York Timesa Eric Kim pojašnjava kako je 'klasična talijanska kombinacija češnjaka i ulja na ovaj način u svom vrhuncu.'

Sve što je potrebno jest ispeći krumpir u ljusci, razrezati ga na pola kako bi se otkrio mekan i vruć unutrašnji dio pa sve preliti spojem maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka.

Kimchi krumpir

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća i začina, a Kim tvrdi da se u ovom stilu priprema i fantastičan pečeni krumpir.

'Ove godine umjesto da krumpire obogaćujete uobičajenim povrćem, stavite kimchi. Birajte dobro ukiseljeno povrće te krumpiru dodajte obilje maslaca i sezamovog ulja. Dobit ćete snažne okuse u kojima prevladavaju slane arome i pikantnost.'

Batat s kozjim sirom i medom

Proteklih godina batat je postao jedna od često korištenih namirnica u brojnim kućanstvima pa ga sve češće viđamo i na blagdanskom stolu. Njegova slatkoća u spoju s kozjim sirom i medom mnoge će podsjetiti više na desert, nego prilog, ali riječ je o fantastičnom dodatku pečenom mesu, koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.