Blagdanski stol nezamisliv je bez barem jedne vrste krumpira, a mi vam donosimo recepte za njihovu pripremu na posve drugačiji način
Pečeni krumpiri jedan su od najstarijih recepata uopće, a kada je riječ o božićnom ručku na kojem se, barem prema tradiciji, uvijek servira pečeno meso, ovaj prilog postaje neizostavan.
Kako napraviti pečene krumpire na drugačiji način?
Krumpir narezan na ploške ili trakice i zapečen u plehu u kojem pečete meso apsolutno je nepogrešiva opcija, na koju zasigurno nitko neće imati prigovora.
No, ako vam je to malo dosadilo i radije biste na stol stavili nešto efektnije, sočnije i modernijih okusa, donosimo recepte za očaravajuće pečene krumpire pripremljene na malo drugačiji način.
Aglio e olio
Svjetski slavna tjestenina Aglio e olio (češnjak i ulje) s razlogom uživa toliku popularnost - brzo je gotova, jednostavnih okusa, a toliko ukusna.
Tko kaže da i krumpire ne možemo pripremiti na isti način? Kulinarski stručnjak i kolumnist New York Timesa Eric Kim pojašnjava kako je 'klasična talijanska kombinacija češnjaka i ulja na ovaj način u svom vrhuncu.'
Sve što je potrebno jest ispeći krumpir u ljusci, razrezati ga na pola kako bi se otkrio mekan i vruć unutrašnji dio pa sve preliti spojem maslinovog ulja i sitno sjeckanog češnjaka.
Kimchi krumpir
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo pripremljeno od fermentiranog sezonskog povrća i začina, a Kim tvrdi da se u ovom stilu priprema i fantastičan pečeni krumpir.
'Ove godine umjesto da krumpire obogaćujete uobičajenim povrćem, stavite kimchi. Birajte dobro ukiseljeno povrće te krumpiru dodajte obilje maslaca i sezamovog ulja. Dobit ćete snažne okuse u kojima prevladavaju slane arome i pikantnost.'
Batat s kozjim sirom i medom
Proteklih godina batat je postao jedna od često korištenih namirnica u brojnim kućanstvima pa ga sve češće viđamo i na blagdanskom stolu. Njegova slatkoća u spoju s kozjim sirom i medom mnoge će podsjetiti više na desert, nego prilog, ali riječ je o fantastičnom dodatku pečenom mesu, koje nikog neće ostaviti ravnodušnim.