Užitak za nepce

Stjepan Vukadin ima savršen blagdanski recept za malo drugačiju pašticadu i njoke

22.12.2024 u 16:49

Bionic
Reading

U iščekivanju smo doba godine u kojem se prepuštamo užicima, u što spadaju i najfinije delicije uz koje će se okupiti cijela obitelj. Prefini mirisi blagdana već se osjete u zraku, a odlučite li počastiti svoje najmilije nekim novim i zanimljivim receptom, možda se i ovaj, koji je s nama podijelio vrhunski chef Stjepan Vukadin, nađe na vašem svečanom stolu

Gotovo da nema obiteljske ni poslovne proslave na kojoj se ne servira - janjetina. Nezaobilazna je i na nedjeljnom ručku, ali i tijekom blagdana. Neosporno spada u najukusnije i najbolje vrste mesa, a uz to što ima visoku prehrambenu vrijednost, karakterističnog je i primamljivog okusa i mirisa te specifične strukture.

Danas postoje razne moderne kombinacije i verzije recepata za janjetinu, no kada imate vrhunsku namirnicu i zanimljiv način pripreme koju otkriva vrhunski domaći chef i omiljeni član Masterchefa, Stjepan Vukadin, onda će uživanje za blagdanskim stolom biti zagarantirano.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Sastojci za pašticadu:

  • 1 kg janjetine (but ili plećka)
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 200 ml crnog vina
  • 100 ml prošeka (ili desertnog vina)
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 200 g suhih šljiva (bez koštica)
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 500 ml temeljca (povrtnog ili mesnog)
  • maslinovo ulje
  • sol i papar prema ukusu
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žličica octa (po želji)

Sastojci za njoke od buče:

  • 500 g pečene buče (butternut ili hokaido)
  • 300 g glatkog brašna (više po potrebi)
  • 1 jaje
  • sol prema ukusu
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

Pašticada:

Janjetinu narežite na velike komade. Marinirajte je u crnom vinu s lovorom i ružmarinom preko noći.

Ocijedite meso (sačuvajte marinadu) i osušite. U velikom loncu na malo maslinovog ulja, dobro zagrijanog, prepržite komade janjetine dok ne dobiju zlatnu boju. Proteini mesa moraju se zalijepiti za dno lonca. Izvadite ga i stavite sa strane. Na isto ulje dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak te pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice i dugo pržite dok ne dobijete tamnu boju koncentrata i povrća.

Vratite meso u lonac, podlijte marinadom i prošekom te pustite da se tekućina reducira. Dodajte temeljac, šljive, smeđi šećer i začine. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, dok meso ne postane mekano.

Po potrebi dolijevajte temeljac. Na kraju izvadite meso, a umak usitnite štapnim mikserom i vratite ga u umak.

Njoki od buče:

Buču prerežite na pola, očistite od sjemenki i pecite u pećnici na 200°C dok ne omekša (30-40 minuta). Kada se ohladi, izdubite meso i zgnječite ga u pire.

U pire dodajte jaje, sol i muškatni oraščić, a zatim postupno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi. Razvaljajte ga u dugačke valjke i režite na komadiće (njoke). Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Izvadite ih i prelijte s malo maslinovog ulja.

Posluživanje:

Pašticadu poslužite s njokima od buče, obilne prelivene umakom. Po želji ukrasite svježe kosanim vlascem.