U iščekivanju smo doba godine u kojem se prepuštamo užicima, u što spadaju i najfinije delicije uz koje će se okupiti cijela obitelj. Prefini mirisi blagdana već se osjete u zraku, a odlučite li počastiti svoje najmilije nekim novim i zanimljivim receptom, možda se i ovaj, koji je s nama podijelio vrhunski chef Stjepan Vukadin, nađe na vašem svečanom stolu
Gotovo da nema obiteljske ni poslovne proslave na kojoj se ne servira - janjetina. Nezaobilazna je i na nedjeljnom ručku, ali i tijekom blagdana. Neosporno spada u najukusnije i najbolje vrste mesa, a uz to što ima visoku prehrambenu vrijednost, karakterističnog je i primamljivog okusa i mirisa te specifične strukture.
Danas postoje razne moderne kombinacije i verzije recepata za janjetinu, no kada imate vrhunsku namirnicu i zanimljiv način pripreme koju otkriva vrhunski domaći chef i omiljeni član Masterchefa, Stjepan Vukadin, onda će uživanje za blagdanskim stolom biti zagarantirano.
Sastojci za pašticadu:
- 1 kg janjetine (but ili plećka)
- 2 luka, sitno nasjeckana
- 2 mrkve, narezane na kolutiće
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 200 ml crnog vina
- 100 ml prošeka (ili desertnog vina)
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 200 g suhih šljiva (bez koštica)
- 2 lista lovora
- 1 grančica ružmarina
- 500 ml temeljca (povrtnog ili mesnog)
- maslinovo ulje
- sol i papar prema ukusu
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žličica octa (po želji)
Sastojci za njoke od buče:
- 500 g pečene buče (butternut ili hokaido)
- 300 g glatkog brašna (više po potrebi)
- 1 jaje
- sol prema ukusu
- prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
Pašticada:
Janjetinu narežite na velike komade. Marinirajte je u crnom vinu s lovorom i ružmarinom preko noći.
Ocijedite meso (sačuvajte marinadu) i osušite. U velikom loncu na malo maslinovog ulja, dobro zagrijanog, prepržite komade janjetine dok ne dobiju zlatnu boju. Proteini mesa moraju se zalijepiti za dno lonca. Izvadite ga i stavite sa strane. Na isto ulje dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak te pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice i dugo pržite dok ne dobijete tamnu boju koncentrata i povrća.
Vratite meso u lonac, podlijte marinadom i prošekom te pustite da se tekućina reducira. Dodajte temeljac, šljive, smeđi šećer i začine. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri, dok meso ne postane mekano.
Po potrebi dolijevajte temeljac. Na kraju izvadite meso, a umak usitnite štapnim mikserom i vratite ga u umak.
Njoki od buče:
Buču prerežite na pola, očistite od sjemenki i pecite u pećnici na 200°C dok ne omekša (30-40 minuta). Kada se ohladi, izdubite meso i zgnječite ga u pire.
U pire dodajte jaje, sol i muškatni oraščić, a zatim postupno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi. Razvaljajte ga u dugačke valjke i režite na komadiće (njoke). Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Izvadite ih i prelijte s malo maslinovog ulja.
Posluživanje:
Pašticadu poslužite s njokima od buče, obilne prelivene umakom. Po želji ukrasite svježe kosanim vlascem.