must-have prilog

Neizostavan dio blagdanskog stola: Ovaj hrskavi pečeni krumpir pravi je užitak

17.12.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Krumpir je jedan od osnovnih priloga koje serviramo uz nedjeljni ili blagdanski ručak. I dok se obitelji diljem Hrvatske dijele na dva tima: tim mlinci i tim pečeni krumpiri, uz ovaj hrskavi pečeni krumpir nećete se ni sjetiti slasnih mlinca

Ovi hrskavi krumpiri sa svinjskom mašću odličan su način da uživate u klasičnom prilogu, ali s malo bogatijim okusom. Korištenje masti umjesto običnog ulja čini ih posebno sočnima i daje im onaj prepoznatljiv, zlatni hrskavi rub.

Recept je prilično jednostavan, a trik s 'fluffanjem' krumpira nakon kuhanja osigurava da svaki komad bude savršeno hrskav.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Dodaci poput češnjaka, ružmarina i limunove kore dodaju im svježinu i aromu koja lijepo balansira bogatstvo masti.

Sastojci

  • 2 kg oguljenog i narezanog na kockice
  • nekoliko oguljenih i zgnječenih režnjeva češnjaka
  • 500 g masti (najbolje svinjske masti)
  • nekoliko grančica ružmarina
  • korica jednog nešpricanog limuna
  • sol

Priprema

  1. Započnite stavljanjem prethodno oguljenog i narezanog krumpira u lonac s prstohvatom soli i režnjevima češnjaka, po želji možete dodati i malo ružmarina. Zatim ih prelijte vodom i stavite da prokuhaju.
  2. Kuhajte 10 minuta dok krumpir ne postane mekši, ali dovoljno tvrd da se ne raspada.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva s ventilatorom.
  4. Nakon što prokuha, krumpir ocijedite i ostavite da se posuši u cjedilu nekoliko minuta.
  5. Vratite krumpir u suhi lonac, pokrijte poklopcem i protresite kako bi se napuhnuli i stvorili sitne udubine na površini - to je tajna postizanja hrskave korice!
  6. U dva pleha za pečenje stavite svinjsku mast i stavite u pećnicu na 15-ak minuta.
  7. Pažljivo izvadite vruće plehove iz pećnice i stavite krumpire u mast. Dobro ih rasporedite kako bi se svaki krumpir ravnomjerno obložio mašću.
  8. Vratite plehove u pećnicu i pecite 60 do 75 minuta povremeno okrećući krumpire kako bi se ravnomjerno obložili i postali hrskavi sa svih strana.
  9. Poslužite tople krumpire s prstohvatom morske soli i naribanom limunovom koricom za dodatnu svježinu i aromu.

Ukoliko tražite još različitih načina za pripremu krumpira, isprobajte ovaj recept za francuski krumpir ili ovaj recept za hrskave krokete koje će obožavati klinci.