Krumpir je jedan od osnovnih priloga koje serviramo uz nedjeljni ili blagdanski ručak. I dok se obitelji diljem Hrvatske dijele na dva tima: tim mlinci i tim pečeni krumpiri, uz ovaj hrskavi pečeni krumpir nećete se ni sjetiti slasnih mlinca
Ovi hrskavi krumpiri sa svinjskom mašću odličan su način da uživate u klasičnom prilogu, ali s malo bogatijim okusom. Korištenje masti umjesto običnog ulja čini ih posebno sočnima i daje im onaj prepoznatljiv, zlatni hrskavi rub.
Recept je prilično jednostavan, a trik s 'fluffanjem' krumpira nakon kuhanja osigurava da svaki komad bude savršeno hrskav.
Dodaci poput češnjaka, ružmarina i limunove kore dodaju im svježinu i aromu koja lijepo balansira bogatstvo masti.
Sastojci
- 2 kg oguljenog i narezanog na kockice
- nekoliko oguljenih i zgnječenih režnjeva češnjaka
- 500 g masti (najbolje svinjske masti)
- nekoliko grančica ružmarina
- korica jednog nešpricanog limuna
- sol
Priprema
- Započnite stavljanjem prethodno oguljenog i narezanog krumpira u lonac s prstohvatom soli i režnjevima češnjaka, po želji možete dodati i malo ružmarina. Zatim ih prelijte vodom i stavite da prokuhaju.
- Kuhajte 10 minuta dok krumpir ne postane mekši, ali dovoljno tvrd da se ne raspada.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva s ventilatorom.
- Nakon što prokuha, krumpir ocijedite i ostavite da se posuši u cjedilu nekoliko minuta.
- Vratite krumpir u suhi lonac, pokrijte poklopcem i protresite kako bi se napuhnuli i stvorili sitne udubine na površini - to je tajna postizanja hrskave korice!
- U dva pleha za pečenje stavite svinjsku mast i stavite u pećnicu na 15-ak minuta.
- Pažljivo izvadite vruće plehove iz pećnice i stavite krumpire u mast. Dobro ih rasporedite kako bi se svaki krumpir ravnomjerno obložio mašću.
- Vratite plehove u pećnicu i pecite 60 do 75 minuta povremeno okrećući krumpire kako bi se ravnomjerno obložili i postali hrskavi sa svih strana.
- Poslužite tople krumpire s prstohvatom morske soli i naribanom limunovom koricom za dodatnu svježinu i aromu.
Ukoliko tražite još različitih načina za pripremu krumpira, isprobajte ovaj recept za francuski krumpir ili ovaj recept za hrskave krokete koje će obožavati klinci.