Na gotovo svakom blagdanskom stolu i ovog će se Božića naći tradicionalna francuska salata, a mi vam donosimo provjereni recept sa svim koracima u izradi
Cure nam sline pri pomisli na slasnu francusku salatu kojom se tradicionalno častimo za blagdane pa neće biti drukčije ni ovaj put. Nema veze što francuska nije jedna od onih dijetalnih salata kakve preporučuju nutricionisti i treneri, jednom do dvaput godišnje, složit ćete se, možemo si priuštiti malo skrenuti s puta.
Recept za francusku salatu
O kilogramima imate vremena razmišljati nakon blagdana, a do tada pažljivo čitajte kako pripremiti najukusniju francusku salatu kojom ćete zaraditi same pohvale ukućana.
Sastojci su svima dobro znani, no prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus.
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
Sastojci za nadjev:
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- ¼ jabuke granny smith
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema:
1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta dok graška i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.
4. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.
Posluživanje:
Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku.
Savjet:
Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.